in ,

General Jovan Divjak o stavu Milorada Dodika prema Bosni i Hercegovini: “Prva smo država na Balkanu. O čemu onda govorimo? Zašto da nas brinu sada nacionalisti? Uvijek ih je bilo…”

Jovan Divjak, penzionisani general Armije RBiH i izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH “, povodom Dana nezavisnosti BiH

Jovan Divjak
Jovan Divjak

One koji nas ne vole, negiraju državu, negiraju 1. mart, negiraju sve što ima veze s Bosnom i Hercegovinom, jednostavno moramo i trebamo ignorirati”, kaže Jovan Divjak, penzionisani general Armije RBiH i izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH “, povodom Dana nezavisnosti BiH.

Divjak kaže da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma i odluka za BiH, a sve drugo je prolazno, pa i napadi iz susjedstva i Republike Srpske. Kaže nam da, prije svega, 1. mart želi čestitati ljudima u bijelom, Graničnoj policiji i onima koji „čuvaju naše granice“.

“A to šta kažu Beograd i Zagreb, mi suviše obraćamo pažnju na to šta oni govore. Jer ja se kao građanin BiH radujem svim našim praznicima – i 1. martu i 25. novembru, 27. julu. Radujem se Bosni od Kulina bana do kraljice Katarine, jer to je Bosna i Hercegovina. A oni koji je ne vole, to je njihova stvar – istakao je.

Poručuje da je Prvi mart dokaz postojanju jedne države, države svih njenih građana.

“Puno je nas koji volimo ovu državu, više od onih koji je ne vole. Tako da ti što je ne vole, neka im. Zato je mi volimo, ovakvu kakva jeste, jer je naša. Mi koji smo glasali 1. marta, koji smo bili za nezavisnu BiH, mi smo zadovoljni što živimo u onom dijelu zemlje gdje imamo jednaka prava, bez obzira na nacionalnost, religiju i obrazovanje. Prema tome, 1. mart je jedan od značajnih datuma u hiljadugodišnjoj historiji i svi treba da se radujemo ovom datumu – kazao je Divjak.

Mišljenja je da „oni koji nas ne vole, imaju svoju priču i tako je godinama“.

Njihova djeca uče jedno, naša drugo. Mi to znamo. Ali njihovi historičari… Pa, evo, Zagrepčanka Nada Kljaić kaže da je BiH prva država na Balkanu. O čemu onda govorimo? Zašto da nas brinu sada nacionalisti? Uvijek ih je bilo. Mi se moramo okrenuti sebi, svojim ljudima – istakao je Divjak.

Ono što je nedavno rekao Dodik za 1. mart, da nisu mediji prenijeli, ne bi se ni znalo, smatra Divjak.

Mi moramo ignorirati one koji nas ignoriraju. Jer mi imamo svoje. Svoje državu, svoje ljude. Ti koji nas ne vole, pa to je njihov izbor. Neka im na volju – istakao je Divjak u intervjuu za „Dnevni avaz“.

Abdulah Sidran i Haris Silajdžić na Bembaši u ručno doba: “Tri i po sata razgovora proleti kao minuta”

Dočekali ga članovi Predsjedništva BiH: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo s donacijom vakcina