Generalpukovnik Mašović: BiH bi od SAD-a trebala nabaviti protuoklopne sisteme Javelin, ali i nove helikoptere

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović nedavno je boravio u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje je sa partnerima dogovarao nastavak vojne saradnje i pomoći Amerike našoj zemlji.

Mašović je tokom posjete SAD-u obišao bazu Nacionalne garde Maryland koja je partner OSBiH, a kako je kazao razgovarano je o veoma širokom spektru saradnje i vojnoj pomoći BiH.

“Razgovarali smo, ne samo o isporuci protuoklopnih sistema BiH već i o širokoj bilateralnoj saradnji, o opcijama podizanja nivoa saradnje posebno sa Nacionalnom gardom Maryland jer je to naš partner u ime SAD-a”, kaže Mašović, prenosi Klix.

Kaže kako su Amerikanci iskazali spremnost i mogućnost da se ide u rješenje ka jačanju kapaciteta Oružanih snaga BiH.

“Razgovarali smo o sistemima koji su danas ključni u protuzračnoj i protuoklopnoj odbrani, ali i kada je riječ o zračnoj mobilnosti. To su projekti koji su za nas od krucijalne važnosti i koji su ugrađeni u naše planove modernizacije. Amerika je iskazala spremnost da nam u tome pomogne”, poručuje generalpukovnik Mašović.

Protutenkovski sistem Javelin

Prije svega Mašović je razgovarao o nabavci protutenkovskih sistema Javelin, što je ranije potvrdio za Dnevni avaz.

Javelini su jedno od najsavremenijih oružja na svijetu u pogledu protutenkovskog oružja s obzirom da su se ti projektili pokazali izuzetno efikasni. Prije isporuke bit će potrebna i obuka za tu vrstu naoružanja.

Šta je Javelin?

Radi se o američkom protivtenkovskom oružju, raketnom bacaču kojije sposoban probiti najsofisticiraniji oklop. Opremljen sa dva eksplozivna naboja, može probiti i najsofisticiranije tenkove u svijetu.

Prvi naboj Javelina eksplodira pri kontaktu s tenkom, a zatim aktivira drugi, snažniji naboj koji probija oklop. S dometom od 2.500 metara, može se koristiti za direktan napad kako bi se uništila meta ili kako bi se oborila letjelica koja leti nisko poput helikoptera.

Javelin su proizveli američki proizvođači naoružanja Raytheon i Lockheed Martin. Košta 178.000 dolara, uključujući i lansirni sistem i raketu, a to su podaci Pentagona iz 2021. Svaka zamjenska raketa košta oko 78.000 dolara.

Naglašava da je prijateljima iz SAD-a prenio poruku da su BiH potrebna brza rješenja.

“Naglasio sam da partnerima treba pomoći odmah, kako NATO, tako i SAD”, ističe Mašović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.