Generalpukovnik Senad Mašović zabrinutoj javnosti objasnio: “U slučaju nemilih događaja u BiH, NATO bi nam pomogao!”

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ističe da kada je u pitanju raspoređivanje snaga EUFOR-a u BiH kazao je kako trebamo razumjeti odluku koja je prethodila odluci slanja dodatnih snaga.

“Pojačavanje se provodi s ciljem prevencije i mogućnosti prelijevanja iz Ukrajine u BiH. EUFOR ima svoje obaveze. Mislim da dolazak i pojačanje snaga EUFOR-a u okviru 500 novih pripadnika ima jasnu poruku opredjeljenja Evropske Unije, a to je da su za jačanje Bosne i Hercegovine.

Sam dolazak EUFOR-a je poruka ohrabrenja svim građanima BiH, ali i onima koji imaju namjeru da naprave sigurnosne incidente. Tu su za svaki slučaj i Oružane snage BiH”, naglasio je Mašović u emisiji “Dobar dan BiH” na Hayat TV.

Dodao je kako su pored EUFOR-a, raspoređene i Oružane snage BiH na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, te da su spremni preventivno djelovati u bilo kakvoj situaciji.

“Većina snaga je u Butmiru, a očekivat je dodatne snage EUFOR-a. Naravno, svima nama, ne samo u BiH, nego i u cijelom svijetu, fokus je usmjeneren na rat u Ukrajini. Rat u Ukrajini je najveći izazov za Evropu i savremeno društvo. Nijedna situacija nije brže ujedinila NATO i EU kao što je rat u Ukrajini.

Globalno gledano sigurosna situacija je nešto što izaziva pažnju i niko ne može biti nijemo posmatrati događaje u Ukrajini.

Mi smo osjetili kako je biti bez hrane, struje i razumijemo patnje kroz koje prolazi ukrajinski narod. Ukrajina će uz pomoć međunarodne zajednice adekvatno odgovoriti na sve izazove sa kojim se susreće. Sigurnosni ambijent je narušen, a sada imamo i energetsku i ekonomsku krizu koja će u budućnosti imati posljedica više nego rat u Ukrajini”, smatra Mašović.

Tvrdi kako se Ukrajina i BiH ne mogu porediti, te da se situacija na istoku Evrope direktno ne može reflektirati na BiH, obzirom da se nalazimo u drugačijoj situaciji.

“BiH je skoro okružena članicama NATO-a i EU. Shvatili smo poruke sekretara NATO-a koji nam je dao podršku kada je u pitanju naš put u EU i NATO. Ono što moramo uraditi jeste da nađemo vrstu adekvatnog odgovora na energetsku ili drugu krizu. Moramo naći način kako da kroz međunarodne mehanizme iznađemo mogućnost samoodrživih rješenja”, naveo je Mašović.

Kazao je kako postoje i snage za brzo djelovanje, koje mogu obezbijediti par hiljada vojnika sa najsavremenijom opremom našoj zemlji i izazovima sa kojima se možemo suočiti.

“Trenutne brojke su za mene nebitan pokazatelj. Dolazak dodatnih snaga govori o opredjeljenosti EU i NATO-a. U slučaju nemilih događaja u BiH, NATO bi nam pomogao.

Ako bude potrebe, možemo očekivati dodatni angažman NATO-a. Mi u BiH moramo cijeniti mir i sigurnost. Nažalost nismo imali adekvatna ulaganja u sigurnost.

Moramo jačati Oružane snage radi sigurnosti i sigurnosti građana ove zemlje. Oni koji žele neka loša rješnja za Bosnu i Hercegovinu su bili u situaciji da su nekoliko puta blokirali modernizaciju OSBiH. OSBiH su vojna organizacija, moramo imati jake Oružane snage, koje će izvršavati zadatke.

Nadam se da ćemo doći u situaciju da budžet Oružanih snaga bude značajno poboljšan, da status pripadnika OSBiH bude daleko bolji. Neshvatljivo je da od 2010. godine nema povećanja budžeta u segmentu odbrane i da je plaća pripadnika 700 maraka.

OSBiH su jedina legalna i legitimna vojna sila na cijeloj teritoriji BiH, koja je spremna da izvrši sve zadatake”, kazao je Mašović.

Dodao je kako pripadnici Oružanih snaga svaki dan neprekidno rade i izvršavaju svoje zadatke.

“Mi imamo dobru saradnju sa EUFOR-om kada je u pitanju sprovođenje zajedinčkih vježbi, imamo saradnju, razumijevanje i podršku. Za mene je njihv dolazak pokazatelj opredjeljenosti da Evropa stoji iza punog integriteta i suveretniteta BiH.

Dolazak pripadnika EUFOR-a ne treba zabrinjavati nikoga ko je dobronamjeran. Oni su tu da zajedno sa domaćim institucijama pruže sigurnost građanima”, rekao je Mašović.

Što se tiče krize u Ukrajini, Mašović je mišljenja kako nije moguće da se prelije na Bosnu i Hercegovinu.

“BiH treba težiti da što prije postane članica NATO-a. Naš put u NATO je izvjesniji i brži, nego je to prije bio. Za mene punopravno članstvo u NATO treba da bude prioritet.

Smatram da mjesto BiH s pravom treba da bude i u EU i u NATO. To je put koji će obezbjediti stvarnu mogućnost zadržavanja mladih u BiH, drugačiji socijalni i ekonomski ambijent i bolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu.

Za sada nemamo konkretan zahtjev po pitaju pružanja pomoći za smještaj izbjeglica iz Ukrajine. Ukoliko bude bilo kakav zahtjev, mi ćemo u skladu sa svojim mogućnostima odgvoriti. Broj izbjeglica nije alarmantan, međutim ukoliko bude trebalo Oružane snage su tu”, izjavio je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine .

Za kraj je poslao poruku svim građanima Bosne i Hercegovine, kazavši kako ne trebamo podlijegati strahu i panici, te da trebamo vjerovati u institucije BiH, koje moramo jačati.

“Volio bih da ne podliježemo dezinformacijama, da ne učestvujemo u hibridnim operacijama, te da gledamo pozitivnije na budućnost”, zaključio je Mašović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.