Glasnogovornik EUFOR-a o okupljanju u Banja Luci: Naši pripadnici će, skup iza kojeg stoji SNSD, nadzirati!

Robert Pezzi, glasnogovornik EUFOR-a ogovorio je na upit vezan za sutrašnje demonstracije najavljene u Banjaluci.

U upitu N1 adresiranom na EUFOR dotaklo se pitanju sutrašnjeg okupljanja te zamolila reakcija za sigrunosnu procjenu ovog najavljenog događaja.

“Na pitanja možemo reći da smo potpuno svjesni događaja koji će se održati sutra u Banjoj Luci.

Naša procjena je da ovaj skup uglavnom organizira stranka SNSD, očekujemo mirno okupljanje nekoliko hiljada simpatizera, a trenutno nema naznaka za prijetnje.

Događaj će nadzirati vojnici EUFOR-a u uniformama, međutim, glavna odgovornost za sigurnost i moguće intervencije snose lokalne vlasti i policijske snage.” stoji u odgvoru glasnogovornika EUFOR-a.

MUP RS danas je objavio da je povodom održavanja portesta formiran i poseban štab te pozvao građane da se ponašaju dostojanstveno i u skladu sa uputama policijskih službenika.

Podsjećamo, Boračka organizacija RS (BO RS) zakazala je za 20. april protest u Banjoj Luci, povodom odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS upotrebom Bonskih ovlaštenja.

Predsjednik Predsjedništva BO RS Aleksandar Savić izjavio je da će miran skup pod sloganom “Sloboda” biti održan na Trgu Krajine “sa ciljem borbe za očuvanje odluka” institucija RS koje “ne smiju da budu derogirane u bilo kom slučaju”.

Savić je pozvao građane RS da masovno prisustvuju skupu, navodeći da BO RS ne želi nikakvu podjelu, jer je riječ, kako je rekao, o “borbi u mirnodopskim uslovima”.

“Mi stojimo iza odluka naših institucija i treba da ih očuvamo bez obzira na sve unutrašnje probleme koje imamo. Odluke naših institucija i same institucije ni u kom slučaju ne smeju da budu derogirane”, naveo je Savić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.