Glavni komercijalni direktor Ryanaira najavama obradovao bh. dijasporu: U Sarajevu želimo rasti i ostati dugoročno

Najveća i najbrže rastuća aviokompanija u Evropi Ryanair je objavila informacije kako počinje sa radom u Sarajevu, a tim povodom na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je govorio i glavni komercijalni direktor Ryanaira Jason McGuinness. Kako je naglašeno na konferenciji za medije koja je upriličena na sarajevskom aerodromu, Sarajevo će od 24. aprila 2024. godine postati drugi bh. aerodrom u Ryanairovoj mreži.

Najave koje su obradovale bh. dijasporu

Kompanija je najavila kako će ponuditi pet novih i direktnih aviolinija iz Sarajeva i to za Milano, Memingen, Geteborg, London te Brisel. Prema planu, iz odnosno za Sarajevo će se obavljati preko 20 letova sedmično te se očekuje 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci.

Naravno, kompanija je u skladu sa svojim poslovanjem i prepoznatljivim ponudama pokrenula i trodnevnu rasprodaju sjedišta na svojih pet linija po cijeni od 29,99 eura u jednom smjeru te je najavljeno kako će linije biti dostupne od 24. aprila do 24. oktobra.

O detaljima cijelih pregovora sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo kao i sa kantonalnim i federalnim vlastima za Klix.ba je govorio glavni komercijalni direktor Jason McGuinness.

Na početku razgovora, direktor se osvrnuo na to šta je kompaniju kao što je Ryanair najviše privuklo kada je riječ o glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Mislim da je Sarajevo uvijek predstavljalo prazninu kada je riječ o Ryanairovoj mreži aviolinija. Iako naše poslovanje vršimo sa 240 aerodroma i 40 zemalja, uvijek je bila želja nas u Ryanairu da letimo i iz Sarajeva, ali troškovi su bili preveliki.

Sada je tu menadžment koji osjeća situaciju, vlada je proaktivna kako bi privukla turiste i sve što ide uz turizam.

Općenito, bilježimo rast na Balkanu. Ako vidite šta smo uradili u Zagrebu sa četiri aviona i milion putnika, kao i rastom u Tirani i generalno u Evropi, Ryanair je jedina kompanija koja bilježi rast, ostale kompanije ne bilježe rast i zato smo i ovdje”, rekao je McGuinness na početku razgovora.

Također, McGuinness je objasnio i detalje kada se govori o rutama iz Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

Uzevši u obzir činjenicu da se o pregovorima između aviokompanija i kantonalnih vlasti razmišljalo i o procesu subvencija koje bi Kanton Sarajevo ponudio kompaniji, McGuinness ističe kako Ryanair ne dobija subvencije.

“Imao sam razgovor oko toga s premijerom i ministrima. Sve je bazirano na niskim tarifama. Ako vidite šta se trenutno dešava u Evropi, postoji znatno manje aviokapaciteta nego što je to bio slučaj u ranijem periodu. Ovog ljeta, tržište je bilo na 95 posto u odnosu na period prije koronavirusa.

Tu računamo i Ryanair.

Ako isključimo Ryanair, tržište je na 90 posto.

Ono što se dešava sada jeste da imate veliku konkurenciju između aerodroma, zemalja i regija za kapacitete.

Šta to znači? Znači da smanjujemo troškove i tražimo efikasnost i to je osnova onoga na osnovu čega Ryanair raspoređuje svoje resurse i kapacitete”, objašnjava McGuinness.

“Govorimo o ukupno 10 destinacija za 2024. godinu. Pet će biti iz Sarajeva, a pet iz Banje Luke, ukupno deset za cijelu Bosnu i Hercegovinu”, pojasnio je direktor.

Povodom razgovora s kantonalnom i federalnom vladom kao i sa rukovodstvom aerodroma, direktora smo pitali i to da li Ryanair u Sarajevu planira ostvariti dugoročno saradnju.

“Apsolutno. Nemamo interes za kratkoročne ugovore i dogovore. Pet aviolinija je samo početak. Na sastancima koje sam imao s ministrima, premijerom i rukovodstvom aerodroma, rekao sam da je Ryanair tu zbog rasta. Želimo da bilježimo rast u narednih pet do deset godina.

Želimo do 2034. godine imati rast do 300 miliona putnika i pitanje koje sam postavio vladi i zvaničnicima aerodroma ovdje jeste i to koliko oni žele biti dio tog kapaciteta. Želimo da rastemo u Sarajevu, ali ono što morate imati u vidu jeste veoma konkurento tržište u ovom trenutku”, ističe komercijalni direktor Ryanaira.

Tim povodom, objanio je i šta je do sada bio veliki problem u glavnom gradu BiH.

“Problem u Sarajevu jesu visoke naknade. Imate Lufthansu, Austria Airlines i WizzAir. Imate dosta mladih ljudi koji žele putovati i to ćemo im mi omogućiti. Mi smo tu za porodice, prijatelje, putovanja pa čak i ona poslovna. Opet ću ponoviti, niske naknade trebaju i niske troškove”, pojašnjava McGuinness.

Kada je riječ o zapošljavanju kadrova u Bosni i Hercegovini, direktor ističe kako će to ovisiti o tome da li će kompanija u budućnosti imati svoju bazu. Ipak, do tada, od Ryanairovog prisustva indirektnu korist će imati brojni građani.

“Nećemo u početku imati bazu ovdje. Kada uspostavimo bazu, onda ćemo direktno zapošljavati tehničare, pilote, stjuardese. Nismo trenutno u toj fazi, ali radit ćemo na tome”, ističe McGuinness.

Na kraju razgovora, Jason McGuinness je govorio i o globalnim problemima sa kojima se suočavaju aviokompanije u posljednjem periodu, a što se naročito odnosi na probleme sa dobavljačima, zamjenom dijelova, nabavkom novih aviona. Kako ističe, Ryanair je imao određenih problema, ali je kompanija u odnosu na konkurenciju napravila i mnogo bolji plan oporavka.

“Postoji dosta problema kada je riječ o nabavci dijelova. Naručili smo 57 aviona za narednu godinu, ali možda ih nećemo moći dobiti sve naredne godine.

Ipak, ono što je drugačije u Ryanairu u odnosu na konkurenciju je i to da smo tokom pandemije planirali oporavak kad druge kompanije to nisu radile. Zadržali smo sve naše pilote i osoblje. Kada je oporavak počeo i period postcovida, bili smo spremni.

Drugi su u tom periodu otkazivali letove. Dnevno obavljamo 3.300 letova.

Prevladali smo oluje mnogo bolje nego ostali”, zaključio je u razgovoru za Klix.ba glavni komercijalni direktor Ryanaira Jason McGuinness.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.