Glavni tužilac Serge Brammertz direktno i bez imalo uvijanja: “Zastrašujuća je istina o Sarajevu i o tome šta su njegovi građani preživjeli”

Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, kazao je kako je zastrašujuća istina o tome šta su Sarajevo i njegovi građani preživjeli dokumentovano na desecima hiljada papira sudskih spisa, koje su dostupne svima preko ICTY informativnog centra.

Ipak i poslije 30 godina, naglasio je Brammertz, ima onih koji negiraju, relativiziraju i minimiziraju ove utvrđene činjenice.

“Političari uspostavljaju pseudo-naučne komisije kako bi ponovo napisali historiju opsade Sarajevo za političke poene.

Građanima Sarajeva se govori da su to sami sebi napravili. Glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca je raširenija sad nego ranije. To je nedopustivo”, poručio je Brammertz.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma Carmel Agius kaže kako “neki optužuju ICTY za destabilizaciju regiona”.

“Uprkos tom revizionizmu, moramo biti snažni. Tragično je da revizionizam prihvataju političke vođe”, naveo je Agius – prenosi N1.

Podsjetimo, navršilo se 30. godina od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Povodom 6. aprila i obilježavanja 30 godina od opsade Sarajeva, gradonačelnica Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović najavili su bogat program koji će biti upriličen od 4. do 6. ovog mjeseca u glavnom gradu. Organizovani su brojni prigodni programi za sve uzraste.

“Ovog 6. aprila obilježiti ćemo Dan Grada Sarajeva, dan kada je Sarajevo, prije 77 godina, izvojevalo pobjedu nad fašizmom. Sarajevo je odoljelo svim iskušenjima.

Građani i građanke koji su ga branili od 92. do 95. branili su ono što je stečeno 6. aprila 1945. godine. Tada je uspješno odbranjen antifašistički duh Sarajeva, i stoljetna tekovina zajedničkog života”, poručila je Karić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.