Godišnji izvještaj NATO-a očigledno nikako “nije sjeo” Miloradu Dodiku: Otvoreno je i javno zaprijetio povlačenjem RS-a iz Programa reformi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je danas zaprijetio, ovaj put povlačenjem entiteta RS iz Programa reformi, kojim se regulišu odnosi između naše zemlje i NATO saveza.

Razlog za novu prijetnju predsjednika RS-a je godišnji izvještaj NATO-a. Dodik je poručio da “u BiH nema jedinstvene političke težnje ka pridruživanju Savezu”.

“U najnovijem godišnjem izvještaju NATO-a krajnje tendenciozno i nedobronamjerno ignorišu stavovi Republike Srpske, bez čije saglasnosti nema ni članstva u Savezu, i ne poštuje stav RS-a o neutralnosti u sukobima bilo kakve vrste”, kazao je Dodik.

Dodik tvrdi da BiH nije u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u, jer nije nikada dostavila nikakav godišnji nacionalni program (ANP), već Program reformi koji, kako kaže, “ne prejudicira članstvo u Savezu, nego isključivo saradnju i nema jedinstvene političke težnje u BiH ka pridruživanju Savezu”.

“Ovakvo ponašanje Saveza može da vodi ka preispitivanju učešća Republike Srpske u reformskim procesima definisanim Programom reformi i povlačenjem istog”, naveo je Dodik

Dodik je ustvrdio da se u najnovijem godišnjem izvještaju NATO-a, pored realnog isticanja saradnje NATO saveza sa BiH u okviru Programa reformi i dalje iznose “stavovi koji odražavaju poglede suprotno Programu reformi”, te da “autori izvještaja čiji je potpisnik generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg, ističu da je BiH jedina zemlja koja učestvuje u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u i da BiH teži pridruživanju Alijansi”.

“Iznošenjem ovakvih stavova koji predstavljaju jednostrani pogled Saveza i izražavaju težnje političkog Sarajeva i Federacije BiH, ignorišu historijske činjenice bombardovanja srpskog naroda i svrstavanja na jednu stranu u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, a protiv Srba, pokazuju da Savez nastavlja sa svojom jednostranom politikom i prezentuje samo njima odgovarajuće ocjene i koristi termine koji jasno ne određuju njihovu poziciju”, naveo je Dodik.

Inače, u Programu reformi stoji da “polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija, Bosna i Hercegovina je kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO-om” – javlja Klix.

Ministarstva, agencije i personal sa svih nivoa vlasti ima ulogu u obavezama sadržanim u ovom dokumentu.

Već godinama se koordinacija relevantnih ministarstava i agencija na državnom nivou vrši preko Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine.

Ovaj pristup će se nastaviti kako bi se osigurao kontinuitet i koordinacija aktera čiji rad igra vitalnu ulogu u reformama koje se provode i koje su navedene u ovom dokumentu.

Ovaj dokument podnosi se bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.