Goganović tvrdi da su ga u Sarajevu napali ‘Helezovi sljedbenici’, stigla žustra reakcija ministra odbrane BiH

Političari iz Republike Srpske objavili su sinoć kako je u Sarajevu jučer izvršen verbalni napad na Aleksandra Goganovića, zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine. Kako su naveli, verbalni napad dogodio se nakon ročišta predsjedniku RS Miloradu Dodiku uz uzvike “Živio beg Helez, smrt Srbinu Goganoviću”. Političari iz RS su optužili upravo ministra odbrane BiH Zukana Heleza da uzrok ovog napada. Helez je oštro demantovao ove navode i roditeljima Aleksandra Goganovića poručio: “Razgovarao sam s njim, stao iza njega i neću nikada dozvoliti da mu se bilo šta desi ikada. Ja ga gledam kao svoje dijete, poltika je nešto sasvim drugo.”

Goganović se danas sastao sa ministarom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem te ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem.

Na sastanku Goganović je izjavio sljedeće: “Krenuo sam od Suda prema Lukavici, zastao kod jednog kioska, kada je grupa od dva – tri čovjeka krenula prema meni dobacujući mi vulgarne riječi, “ubij Srbina” i slično.

Ljudi koji su bili sa mnom spriječili su fizički kontakt. Nije ugodan osjećaj kada vam se tako nešto dogodi, jer ja samo radim svoj posao. Juče sam napadnut ja, sutra će to biti neko drugi.”

Helez je poručio kako poziva nadležne institucije BiH da “istraže navodni napad te o tome izvijeste javnost”.

“Moj rad i aktivnosti koje poduzimam podržavaju patriote ove države sa kojima dijelim isti cilj, a to je cjelovita Bosna i Hercegovina, vladavina prava, sloboda i jednakost za sve građane ove države na svakom njenom pedlju, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Nepostojeće registarske tablice Rs i nacionalistički vašar koji se organizuje svaki put kad se treba održati ročište u Sudu BiH predsjedniku Rs Miloradu Dodiku imaju za cilj isprovocirati incident kako bi se Sarajevo prikazalo nesigurnim.

Pozivam sigurnosne agencije da osiguraju da se sudski procesi odvijaju bez pritiska i provokacija”, dodao je ministar odbrane, te zaključio:

“Krivične prijave koje namjeravam podnijeti danas u Tužilaštvu BiH čine Milorada Dodika i šačicu podanika njegove antiustavne i secesionističke politike nervoznim i uplašenim.

Umjesto antiustavnog djelovanja, politike 90-tih i snova o otcjepljenju, okrenimo se euroatlanskim integracijama, ubrzanom ispunjavanju uslova za otpočinjanje pregovora sa EU za dobrobit svih građana u Bosni i Hercegovini.”

Helez je ranije na Facebooku reagovao na optužbe da su Goganovića napale “Helezovi sljedbenici”.

“Kategorički odbacujem insinuacije o tome da su, kako to kažu iz kabineta zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića ”Helezovi sljedbenici” fizički napali moga zamjenika. Ja nemam sljedbenike, ne živimo u srednjem vijeku.

Moj rad i aktivnosti koje poduzimam podržavaju patriote ove države sa kojima dijelim isti cilj, a to je cjelovita Bosna i Hercegovina, vladavina prava, sloboda i jednakost za sve građane ove države na svakom njenom pedlju, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost”, poručio je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.