Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske: “I ja kao i Vučić potječem iz Bugojna, Hrvati su spasili njegovu obitelj

Hrvatska se suprotstavlja revizionističkim narativima u nekim dijelovima Zapadnog Balkana koji bi mogli destabilizirati regiju, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman je nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a govorio novinarima o pokušaju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da bez prethodne diplomatske pripreme i komunikacije posjeti Jasenovac.

“Nismo mogli vjerovati da je uskraćivanje toga posjeta stvorilo toliku histeriju i nervozu u Srbiji”, rekao je Grlić Radman.

Na upit na što misli kada govori o revizionističkim narativima, Grlić Radman je rekao da se to odnosi, između ostaloga, na srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina, koji je izjavio da Zapadni Balkan može biti stabilan samo ako svi Srbi žive u jednoj državi.

“To nije narativ koja odražava 21. stoljeće i međunarodno pravo”, rekao je Grlić Radman.

Ponovio je da Vučićev pokušaj dolaska u Jasenovac nije bio odgovarajuće iskomuniciran službenim kanalima.

“Treba uzeti u obzir da Vučić dolazi iz zemlje koja je početkom 90-tih bila agresor u Hrvatskoj, da je on štićena osoba, prema tome to je vrlo osjetljivo pitanje i stoga je nužno kvalitetno komunicirati kako bi se pripremio posjet”, kaže hrvatski ministar vanjskih poslova.

Rekao je da je nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, koju je otpravnica poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu odbila primiti, više govori o prošlosti, a ne o budućnosti.

Istaknuo je da se u toj noti uvećava broj žrtava u koncentracijskom logoru Jasenovac, iako su znanstvenici utvrdili točan broj imenom i prezimenom.

“Nastoji se stvoriti krivica hrvatskog naroda, što nas podsjeća na početak 90-tih godina kada su obavljene medijske pripreme koje su trebale obaviti dehumanizaciju hrvatskog naroda kako bi se opravdala srpska agresija”, rekao je Grlić Radman, dodajući da se danas ruska propaganda služi istim metodama kada opravdava invaziju na Ukrajinu.

Kaže da je Hrvatska osudila sve fašističke zločine na svom području, što u Srbiji nije slučaj.

Govoreći o navodima o stradanju porodice Aleksandra Vučića za vrijeme Drugog svjetskog rata, Grlić Radman kaže da i njegov otac potječe iz istog kraja, iz Bugojna u BiH, i da zna da su Hrvati pomogli u spašavanju njegove porodice.

“Ja sam o tome razgovarao s Vučićem, a znam što mi je otac govorio da su te obitelji spašene”, rekao je Grlić Radman – prenosi N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.