Građani iz cijele BiH “pohrlili” u malo mjesto u srcu Bosne: Ovdje nema granica!

U Turbetu, nadomak Travnika i ove godine Miholjdan je obilježen na daleko poznatom derneku koji je okupio nekoliko hiljada ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Ovdje se prodaje sve – od igle do lokomotive!

Piše: Azemina Smailbegović Mulahuseinović

Na prodaju je prvo domaća pečena jagnjetina, jaretina i piletina gdje su pilići naredani u beskonačne nizove. Draž ovog derneka je upoznavanje i cjenkanje.

Kada se pazari ovdje se kaže:” Vidimo se i na godinu ako Bog da!” Ljubazni su i prodavci i kupci.

U uživanju cjenkanja uživaju svi i uvijek se započne priča… odakle si, šta radiš, od kuda ti ovdje?

Ovdje nema granica! Mnogi su u Turbe do došli iz Posavine, najviše Dervente, sa koridora, a dosta prodavaca je bilo i iz Hercegovine.

Prodaju se konji – lipicaneri, stada ovaca. Ovdje je danas jedan farmer kravu staru tri godine prodao za pet hiljada maraka.

Cijene variraju za sve ponude!

Dvanaest pari čarapa za deset maraka, radna odijela od pet do 50 maraka. Mala sehara optočena sedefom poslije cjenkanja se dobila za 25 maraka.

Ukrasno burence za rakiju iz Prusca se kupilo za 35 maraka.

Sve se kupuje, ali najveća potražnja je za šatorima sa pjevačicama. Kada uđete tu, ne silazi vam osmijeh s lica! One mlade, publika stara! Ali, svi uživaju, druže se i vesele!

Kada odete na jedan od derneka u Turbe kao da ste došli u drugi čarobni svijet pun pozitivne energije i dobrih ljudi! Derneci su mjesto gdje se derneči i na trenutak zaboravi stvarni svijet!

Turbečani su ovim dernekim najavili miholjsko ljeto u kojem ćemo uživati u narednom periodu! To je zlatna jesen puna sunca! To je vrijeme kada se slave uspjesi i blagorodnost!

*Miholjdan kao praznik vijekovima unazad obilježavaju (12. oktobra po Gregorijanskom i Novojulijanskom kalendaru, a 29. septembra po Starojulijanskom), katolici, pravoslavni i protestanti širom Evrope.

Po tome je ovaj datum jedinstven među kršćanima raznih kongregacija.

Za razliku od mnogih drugih crkvenih praznika, kada se „zabranjuje ovo ili ono“, narod na našim prostorima kaže da na Miholjdan baš treba raditi, ali ne u kući.

Taj običaj potiče iz vremena kada su se početkom septembra obavljali posljednji poljoprivredni radovi pred početak zime, a kućni poslovi mogu da sačekaju i zimsko vrijeme.

Danas su Bosanci i Hercegovci proslavili Miholjdan u Turbetu uz pjesmu, kupovinu i veselje! Bili su na otvorenom prostoru i nisu se bavili poslovima niškorisnim!

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.