Gradonačelnica Benjamina Karić se oglasila sa veoma zanimljvim vijestima iz Amerike: “Po prvi put i zvanično uspostavljene su veze između Sarajeva i Washingtona”

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić u posjeti je Sjedinjenim Američkim Državama gdje se u Washingtonu susrela sa gradonačelnicom Washingtona, Muriel Bowser. Tu vijest objavila je na društvenim mrežama.

“Po prvi put i zvanično uspostavljene su veze između Sarajeva i Washingtona. Na moje veliko zadovoljstvo razgovarala sam sa Mayor Bowser, gradonačelnicom glavnog grada najmoćnije političke i ekonomske zemlje svijeta.

Cilj je povezati naše gradove i otvoriti brojne mogućnosti za saradnju, poručila je gradonačelnica u različitim oblastima, razmijeniti informacije i iskustva u obostranom interesu.

Nastavak je ovo plodne međunarodne saradnje Grada Sarajeva i jačanja bilateralnih odnosa s glavnim gradovima Evrope i svijeta”, navedeno je u objavi na Facebooku.

Podsjećamo, prethodnih dana gradonačelnica Sarajeva susrela se i sa kongresmenom Joeom Wilsonom, a u četvrtak, 2. februara prisustvovala je molitvenom doručku na kojem je tradicionalno domaćin predsjednik SAD-a Joe Biden.

Jedan od najznačajnijih svjetskih političkih događaja okupio je članove Kongresa, američke političare i zvaničnike iz 140 zemalja.

“Da postoji snažan interes Kongresa SAD-a za našu zemlju i njen glavni grad, dokazuje i moj susret u Washingtonu sa uvaženim kongresmenom. Sjedinjene Američke Države su bile i ostaju naš važan vanjskopolitički prijatelj i saveznik!”, napisala je Karić nakon susreta sa Joeom Wilsonom.

U Washingtonu su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Oni su u odvojenim susretima, sa pomoćnicom državnog sekretara za odbranu Marom Karlin i višim savjetnikom državnog sekretara za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država Derekom Cholletom.

Na sastanku sa pomoćnicom državnog sekretara za odbranu, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su upoznali sagovornicu sa sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim temama.

Tom prilikom, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su izrazili opredijeljenost ka daljem unapređenju bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući saradnju u oblasti sigurnosti.

Tokom sastanka sa višim savjetnikom državnog sekretara za vanjske poslove Derekom Cholletom razgovarano je o aktuelnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji, u svjetlu globalne situacije, navedeno je u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je istaknut značaj blagovremene implementacije izbornih rezultata, u cilju što efikasnijeg suočavanja sa socio-ekonomskim izazovima.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.