Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oštro uzvratila Srđanu Mandiću: “Da ste radili svoj posao…”

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, odgovorila je na navode Srđana Mandića, načelnika sarajevske općine Centar, u vezi urušavanja dijela zida stare centrale u naselju Marijin Dvor. U svojoj objavi, Mandić je prozvao Gradsku upravu da nije pokrenula pitanje izrade Regulacionog plana za kvadrant B.

Mandić je kazao da je odmah otišao na mjesto nesreće zajedno sa opštinskom inspektoricom i službom Civilne zaštite.

“Preduzete su dodatne mjere zaštite. Međutim, postavlja se pitanje zašto se ovo dešava? Sporna zgrada se nalazi u obuhvatu kvadranta B, za koji je nadležna Gradska uprava. Također, zgrada je, kao i cijelo navedeno područje, proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva ne smije biti taknuta, bez obzira što ugrožava živote ljudi.

Nedjelja je, niko iz nadležne federalne inspekcije nije bio dostupan.

Nema ni g. Kapidžića da nam objasni šta nam je činiti. Već dvije godine apelujemo na Gradsku upravu da pokrenu pitanje izrade Regulacionog plana kvadrant B. Činim to i sada.

Pozivam i kantonalne Zavode za zaštitu, planiranje, izgradnju i šta sve ne, da se uključe u rješavanje ovog problema. Barem dozvolite vlasnicima zemljišta i objekata da se ovo ruglo ukloni, jer to više nisu spomenici kulture, već spomenici 25-godišnjeg planskog uništavanja Sarajeva koji predstavljaju neposrednu opasnost za živote ljudi”, poručio je sarajevski načelnik.

On je pozvao državnu komisiju za zaštitu spomenika da ukine ili izmijeni “sramnu odluku” o HUK-u.

“Opština Centar više neće ‘skupljati gelere’ i biti žrtva neodlučnosti i nezainteresovanosti viših nivoa vlasti. Dosta je bilo, idemo raditi, svako svoj posao”, kazao je na kraju Mandić.

Reakciju gradonačelnice Karić prenosimo u cjelosti:

“Poštovani načelniče Srđane Mandić, dobro je da ste počeli da se interesujete za posao. To me istinski raduje. Budući da gradska uprava dvije godine organizuje sastanke, šalje dopise vladi, razgovara sa vlasnicima parcela na području Kvadranta B.

Istina je da je za donošenje ovog regulacionog plana nadležan Grad Sarajevo. Ali da ste radili svoj posao Općina Centar jeste mogla ukloniti ruševne objekte ili iste adekvatno konzervirati da ne budu opasni za ljude. To nema veze sa regulacionim planom, ali nažalost to niste učinili.

Da ste nas ikada pitali ili željeli biti informisani, znali biste da Gradska uprava ne može nastaviti rad na regulacionim planovima dok Zavod i Skupština ne okončaju procese na kojima rade. Ali kako biste to znali kada Vas nikada nije ovaj proces ni zanimao.

Bez obzira što se mnogima žuri da donesu iz vlastitih financijskih interesa regulacioni plan Kvadranta B, uzimajući u obzir važnost ove lokacije ne želim da silim procedure, i da donosim regulacione planove kako bih pogodovala bilo kome, kao što neki donose regulacione planove samo za jednog privrednika.

Vašem upravljanju radovima, najbolje svakodnevno svjedočimo na raskopanom “trgu” ispred Bičakčića, gdje ste svjesno nelegalno započeli radove zbog čega mjesecima imamo ruglo u centru grada.

Nikada niste ni pitali šta se dešava sa ovom lokacijom a kamo li nešto “apelovali”.

Čak ni za fasade koje Grad rekonstruiše na području opštine Centar niste uplatili ni jednu marku.

Populizam ne rješava ovakva pitanja, pridružite se radnim grupama i timu koji je formiran, pozivali smo Vas nekoliko puta.!

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.