Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ovo obećanje nije ispunila, pogledajte dokaze: “Javnosti još uvijek nisu poznata imena savjetnika”

Posljednje Vijesti

Factchecking platforma Istinomjer, koja se najčešće bavi procjenom istinistosti bh. zvaničnika i njihovim praznim obećanjima, objavila je vrlo zanimljivu analizu o novoizabranoj gradonačelnici Sarajeva koju prenosimo u cjelosti.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je 30. aprila 2021. godine obznanila da tokom svog mandata njeni savjetnici neće primati finansijsku naknadu, a prilikom gostovanja na N1 televiziji, dala je i obećanje kada će imena ovih funkcionera biti poznata javnosti – ocjenjuje Istinomjer.

Tako je u sklopu emisije “Večernji studio”, emitovanoj 3. maja, Karić izjavila da će “do kraja sedmice” javno objaviti članove svog tima:

Kada sam tek stupila na poziciju gradonačelnice, ja sam imala beskrajno veliku podršku od svojih kolega profesora s fakulteta, od kolega iz različitih branši, koji su zaista eksperti u svom poslu, koji su doktori nauka, koji mogu dati ogroman doprinos i svi oni su rekli da im ne treba nikakva naknada, da su spremni besplatno raditi za interes grada, i onda sam ja željela to opredjeljenje staviti na jedan test gdje sam pozvala nekoliko naših uglednih imena i pitala da li želite pomoći Gradu Sarajevu, da li želite pomoći meni volonterski, besplatno, bez naknade, kako bismo gradili bolje Sarajevo, i dobila sam izuzetno puno pozitivnih odgovora, tako da već do kraja sedmice ja ću javno objaviti koji je to tim koji će besplatno raditi za dobrobit grada.

Inače, gradonačelnica je informaciju o volonterskom radu Gradskog savjeta inicijalno objavila na svojoj Facebook stranici, rekavši da ovim potezom “ušteda za Grad na radu savjeta tokom četiri godine iznosi oko 120.000,00 KM”.

Statut Grada Sarajeva u članu 47. predviđa da, pored gradonačelnika, Gradski savjet čine zamjenici gradonačelnika, sekretar Gradske uprave Grada Sarajeva, pomoćnici gradonačelnika, direktor upravne organizacije u sastavu Gradske uprave i savjetnici gradonačelnika.

Međutim, uprkos riječima Karić da će javno objaviti ko su njeni pomoćnici u Gradskom savjetu, na zvaničnoj stranici Grada, gradonačelnice, ali ni u medijskim istupima, ova informacija još uvijek nije obznanjena.

Prema tome, obećanje Benjamine Karić s početka mjeseca, da će “do kraja sedmice javno objaviti koji je to tim koji će besplatno raditi za dobrobit grada”, Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

Leave your vote