Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić se oglasila: “Ovo je tužan i tragičan dan, pozivam sve kolege sa svih nivoa vlasti da zajednički pronađemo način kako da pomognemo ovim ljudima”

Veliko požarište na otvorenoj pijaci Kvadrant na Otoci danas je posjetila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je tom prilikom obećala i pomoć vlasnicima boksova čija je imovina izgorjela. Na mjestu požara je bili i premijer KS Nihad Uk i ministar komunalne privrede Almir Bečarević.

“Ovo je velika tragedija u našem gradu danas kada je na Otoci izgorjelo preko 50 objekata koji su mnogim porodicama koje su ovdje okupljene značile jedini izvor prihoda”, rekla je.

Karić je zahvalila hrabrim sarajevskim vatrogascima koji su uspjeli ugasiti požar uloživši maksimalne napore da šteta bude što je moguće manja.

“Ovo je tužan i tragičan dan za naše Sarajevo. Jedina sreća je što nema ljudskih žrtava, što su svi živi i zdravi. Ovo je velika šteta. Mnoge porodice su izgubile svoj jedini izvor prihoda.

Pozivam sve kolege sa svih nivoa vlasti da zajednički pronađemo način kako da pomognemo ovim ljudima.

Ja ću predložiti Gradskom vijeću Grada Sarajeva da izdvojimo određena sredstva kako bi pomogli porodicama kao finansijsku pomoć za saniranje štete nastale na njihovim poslovnim objektima.

To Sarajevo može uraditi i sigurno da će naići na podršku gradskih vijećnika.

Mi već sutra moramo vidjeti kako će ovi ljudi hraniti svoje porodice i kako će prikupiti novac.

Ovdje se ne radi samo o objektima već se radi i o velikim količinama robe koja je nepovratno izgorjela”, poručila je Karić.

Na mjestu požara je bili i premijer KS Nihad Uk i ministar komunalne privrede Almir Bečarević.

“Kanton Sarajevo će sigurno pomoći korisnicima i radnicima, vlasnicima ovih objekata, na način da će osigurati njihovu egzistenciju.

Ona će biti neupitna sigurno.

To je jedan vid pomoći, s druge strane krenut ćemo da očistimo ovu lokaciju kada se izvrši uviđaj kako bi ponovo mogli uspostaviti pijacu i vratiti ljude da zarađuju svoj hljeb”, izjavio je Uk.

Bečarević je poručio da će se u naredna dva dana početi sa raščišćavanjem prostora i pronalasku rješenja kako bi se ljudima koji su ostali bez poslovnih objekata omogućila egzistencija.

Podsjetimo, vatra je stavljena pod kontrolu nakon nekoliko sati velike borbe na prostoru cijele pijace.

Požar na pijaci u sarajevskom naselju Otoka u fazi je likvidacije i ekipe se počinju vraćati s terena, potvrđeno je u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Sarajevo.

U gašenju požara učestvovalo je oko 50 vartogasaca sa 17 vozila

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.