Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić vrlo žurno reagovala: “Da li je grijeh ponašati se jednako prema svim ljudima koji naprave nešto dobro, bez obzira na politiku?”

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oglasila se nakon reakcija javnosti jer je dodijelila zlatnike Grada članovima AntiDayton pokreta.

Njen status prenosimo u cijelosti:

Nikakva nagrada ili priznanje Grada Sarajeva nisu dodijeljene navedenom pokretu. Zlatnik je suvenir koji poklanjamo u znak zahvale za različite aktivnosti.

Prijem je organizovan za pojedince koji su pomagali narodu Sirije i Turske nakon razornih zemljotresa.

Nihad Aličković, Sadik Menković i Midhat Hajdarević su proveli mjesec dana u kampu za djecu u Siriji, gdje su volonterski pomagali unesrećenom narodu a posebno djeci.

Ja sam gradonačelnica svih građana, bez obzira na bilo kakve politike ili politička uvjerenja.

Organizirala sam prijeme i zahvalila se i drugim organizacijama koji su pomagali Turskoj i Siriji: Udruženju Pomozi.ba, zlatnike su dobili i svi članovi GSS-a koji su bili na terenu, njih preko stotinu.

Prijedlog delegacije koju sam primila je vrlo plemenit, da preko 500 crteža koje su iz zahvalnosti nacrtala djeca iz kampova, prodaju na donatorskoj izložbi, od čega će novac biti uplaćen za pomoć.

Ideju sam sa oduševljenjem prihvatila.

Da li je grijeh nagraditi dobro djelo?

Da li je grijeh ponašati se jednako prema svim ljudima koji naprave nešto dobro, bez obzira na politiku? Sigurna sam da nije, a svima onima koji misle da jeste se izvinjavam za povredu emocija.

Ja sam simbolično nagradila humanost, a polažem nade da će govor mržnje ili bilo kakva druga nečasna djela sankcionisati nadležni organi – poručila je Karić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.