in ,

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković progovorio o presudi Ratku Mladiću: “To je sud u koji ja ne mogu da vjerujem i ne prihvatam takve političke odluke”

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković danas je, na pitanje novinara komentarisao jučerašnju presudu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković danas je, na pitanje novinara komentarisao jučerašnju presudu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Ratni zločinac je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

“U jednom teškom vremenu u kojem je naša zemlja bila, gdje su svi građani i svi narodi podnijeli podjednako strahovite žrtve, a epilog toga je da Srbi imaju 1000 godina presuda, a drugi narodi 40 ili 20 godina. To je sud u koji ja ne mogu da vjerujem i ne mogu da prihvatam takve političke odluke.

To sam više puta ponovio u javnim nastupima i ostajem i dalje pri tom stavu. Poslije jučerašnjeg događaja, godine zatvora i odgovornosti i dalje se povećavaju za jedan narod, dok drugi kao da nisu odgovorni. U takav epilog ne mogu da vjerujem, jer znam da su svi podnijeli teške žrtve. Možda je subjektivno reći da je moj narod prošao najteže, ali definitivno nije prošao kako neki sudovi žele to da prikažu.

Moramo se za istinu boriti, ne dozvoliti reviziju istorije, baviti se činjenicama. Ja sam svoju karijeru gradio na temama koje su sadašnjost i budućnost, na borbi protiv korupcije i kriminala i dobio sam tako mandat gradonačelnika. Smatram da svaka tema iz prošlosti dodatno uzburka emocije koje već postoje. Ja sam uvijek, koliko je to moguće u BiH, pokušavao pronalaziti balans, da zadržim borbu za svoj narod, tradiciju i kulturu, ali da nikad nikog ne ugrozim i ne povrijedim.

Tako je i ova umjerena poruka. Moj stav je da se bavimo onim što nas čeka, da gradimo zdravije društvo. Prošlost je takva, nju gledamo na različite načine. Vrijeme je da odrastemo, da sazrijemo, da se okrenemo ekonomiji, a ove teme uvijek ćemo ih gledati različito”, rekao je Stanivuković prenijela je Buka.

Ćamil Duraković vrlo izričit na televiziji uživo: “Valentin Inzko nas nije ispoštovao! Počinjen je genocid i u Prijedoru i drugim općinama!”

Akademik Suad Kurtćehajić apelovao svjetskim moćnicima: “Mladić i Karadžić su presuđeni na doživotni zatvor, a šta je sa RS?”