Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković “podigao prašinu” izjavom o neustavnom danu RS: “Ne možemo više nasjesti na priču o bratstvu i jedinstvu”

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković danas je dao izjavu novinarima u ovom gradu u kojem se danas mimohodom obilježava neustavni “dan Republike Srpske”.

Stanivuković je rekao da “Republika Srpska nije neka slučajna pojava kao što neko hoće da kaže, ni neki slučajni refleks”.

“Ona je vjekovna težnja srpskog naroda da bude oivičen svojom državnošću kao jedinim garantom naše postojanosti”, rekao je Stanivuković.

Dodao je da tamo gdje Srbi nisu imali svoje ustanove i institucije, tamo su “doživljavali najveće strahote i zločine koji su gotovo prijetili istrebljenju”.

“Naravno da smo danas dovoljno mudri, pogotovo na ovaj dan, da se prisjetimo da više ne možemo nasjesti ni na jednu priču o nekom bratstvu i jedinstvu u tom pravcu koji znači da nemamo našu državu i naše institucije”, rekao je Stanivuković.

Podsjetimo, “dan Republike Srpske” danas će biti obilježen u Istočnom Sarajevu, što će biti prvi put da se ovaj neustavni praznik obilježava centralnom svečanosti u ovom gradu. Riječ je o još jednoj političkoj provokaciji koja je izazvala brojne reakcije. U Banjoj Luci će biti održan mimohod.

Na ovu izjavu reagovao je Omer Berbić, vijećnik u GV Tuzla i kandidat za gradonačelnika Tuzle.

“Bratstvo i jedinstvo vrijednosti su slobodarskih i antifašističkih sredina kao što je Tuzla, od kojih nikada nećemo odustati.

Antifašizam je najveća ideja naših prostora, koje nažalost ne njeguju svi u našoj zemlji.

Fašističke ideologije i grupe razlog su zašto se 9. januar uopšte obilježava.

Da bi se pričalo o bratstvu i jedinstvu treba biti antifašista, Stanivuković to definitivno nije.

U Bosni i Hercegovini antifašizam je važan za očuvanje mira i suživota, zbog toga zabrinjavaju ovakve izjave.

Kada Stanivuković kaže da “svaki dan možemo da doprinesemo i uradimo nešto važno za Republiku Srpsku”, on treba razmišljati o budućnosti i poboljšanju ekonomske i socijalne situacije, a ne o prošlosti”, poručio je Berbić.

Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je da obilježavanje Dana RS-a devetog januara može imati posljedice i da je prisustvo na takvim proslava nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt još jednom naglašava da postupci i aktivnosti vlasti Republike Srpske kojima se obilježava i slavi Dan RS-a 9. januar mogu imati posljedice,” stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da je učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće, te ih svi moraju poštovati.

“Obaveza je svih, a prije svega predstavnika izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa u BiH, da se ponašaju u skladu sa ustavnim i zakonskim poretkom zemlje i da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju povjerenja i nespojive su sa evropskim vrijednositma inkluzije, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije”, navodi se.

Na kraju, je visoki predstavnik poručio da će nastaviti raditi na zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.