Gradonačelnik Ljubiša Ćosić: “Sarajevski Srbi, sami, na zapovijed vodstva RS-a, planski napustili Sarajevo, ali i iz straha

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić tokom gostovanja u Centralnom dnevniku na Face TV kazao je da je 120.000 sarajevskih Srba nakon rata samo napustilo Sarajevo na zapovijed vodstva RS-a.

Kazao je da je Deyton donio da dijelovi Sarajeva koje su branili Srbi pripadnu Federaciji!

– Bilo je straha kako će se Vlasti Federacije odnositi prema Srbima u Sarajevu. Srbi su ovdje vijekovima, 120 hiljada Srba izašlo iz Sarajeva tokom rata! Ideja stvaranja Istočnog Sarajeva planski smišljena. Od 65 hiljada građana Istočnog Sarajeva, 50 hiljada su Srbi iz Sarajeva! Srbi bi danas bili u Sarajevu, da je tadašnja vlast htjela da živimo zajedno u okviru Jugoslavije! Danas ima više Bošnjaka u RS-u, kazao je, između ostalog, Ćosić.

Naveo je i da tri-četiri hiljade ljudi iz Istočnog Sarajeva svakodnevno dolazi u Sarajevo da rade u zajedničkim institucijama i privatnim kompanijama.

– Naš izlazak i dobrovoljno napuštanje teritorije je naša cijena stvaranja RS-a! Srbi su izašli nakon političkog poziva! Imali smo želju da ga zovemo Srpsko Sarajevo, a zove se Istočno, jer smo mnogo vezani za Istok! Osuđeni smo na saradnju, Sarajevo i Istočno Sarajevo, rekao je Ćosić.

Rekao je i da između 1.200 i 1.300 Bošnjaka živi u različitim općinama Istočnog Sarajeva!

– 140 hiljada Arapa za manje od godinu dana posjetilo Trebević kojeg teritorijalno dijelimo, možemo zajednički eksploatisati! Na Trebeviću treba praviti poslovne i turističke objekte! Loše je Trebević graditi kao vikend područje zbog velikog broja endemskih vrsta – rekao je Ćosić za Face TV.

Pogledajte ispod cijeli intervju:

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.