Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zatražio da se Srbiji onemogući kandidatura za EU dok Novaka Đukića ne pošalje u zatvor

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pozvao je članice Evropske unije da Srbiji onemoguće dobijanje kandidatskog statusa dok na odsluženje 20-godišnje zatvorske kazne ne pošalje ratnog zločinca Novaka Đukića koji je kriv za masakr počinjen na Kapiji.

Prije tačno 27 godina, na Kapiji u Tuzli počinjen je masakr u kojem je smrtno stradala 71 mlada osoba, a njih okvirno 200 je teže ili lakše povrijeđeno.

Za taj zločin je pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen Novak Đukić, komandant taktičke grupe “Ozren” i general paravojske tzv. Srpske Republike.

Od juna 2014. godine on se nije odazvao izvršenju kazne pod izlikom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica, trenutno ne može biti izručen našoj zemlji jer ima srbijansko državljanstvo.

Međutim, kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni.

Kako je Klix.ba ranije pisao, Đukić se na izvršenje kazne ne šalje ni zbog navodne psihičke nemogućnosti za pojavljivanje pred sudom.

Krajem prošle godine, Viši sud u Beogradu ponovo je donio naredbu za vještačenje njegove procesne sposobnosti, međutim, pravna struka kaže da on mora u zatvor čak i uz nalaz da je “psihički bolestan”.

Zahtjev za članice EU

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je pozvao sve zemlje koje su članice Evropske unije da Srbiji onemoguće dobijanje kandidatskog statusa za pristup ovoj zajednici dok se Đukić ne nađe iza rešetaka.

“Pozivam sve zemlje koje su članice Evropske unije da naglase to da Srbija nikada ne može postati njihova članica dok ne osudi pravosnažno osuđenog ubicu ove djece, ratnog zločinca Novaka Đukića.

Nije moguće da će Evropska unija Srbiju pustiti u proceduru prijema u članstvo jer kriju pravosnažno osuđenog ubicu djece”, kazao je Imamović.

Prvi čovjek Tuzle naglasio je da se nije smjelo Đukiću omogućiti da pobjegne iz Bosne i Hercegovine.

“Međutim, sada kada je pobjegao sramota je za Srbiju da krije ubicu ove djece”, naglasio je Imamović.

Ove srijede u Tuzli je na komemorativan način obilježena 27. godišnjica masakra na Kapiji.

Članovi porodica stradalih, uglednici iz javnog i političkog života, predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni Tuzlaci polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježjima odali su počast nastradaloj mladosti.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.