GROM IZ VEDRA NEBA Diana Zelenika napustila HDZ 1990: “Upozoravala sam na pogubnost sporazuma sa HDZ-om BiH”

Diana Zelenika, bivša državna zastupnica i kandidatkinja HDZ-a 1990 za članicu Predsjedništva BiH na prošlim Općim izborima, uputila je pismo predsjedniku i članovima Predsjedništva te stranke.

Zelenika je podnijela neopozivu ostavku na mjesto članice Predsjedništva HDZ, ali i na članstvo u toj stranci.

Razloge napuštanja stranke navedene u njenom pismu u nastavku prenosimo u cijelosti:

– Vama je poznato kako već odavno ne krijem nezadovoljstvo načinom vođenja stranke, naročito nakon Parlamentarnih izbora 2018. godine. Nezadovoljstvo je utemeljeno na brojnim činjenicama od kojih ću spomenuti samo nekoliko najbitnijih.

1. Uže vodstvo stranke s Vama na čelu ne poštuje njezin Statut, a kao činjenicu navodim kako nismo imali izvještajni, a ni izborni Sabor iako je Statutom predviđeno njegovo održavanje svake dvije, odnosno četiri godine nakon posljednjeg izbornog Sabora. Toliko puta traženi finansijski izvještaj sa svih nivoa stranačkih tijela nikada nije podnesen, čime ste pokazali kako ne poštujete ni Predsjedništvo stranke.

2. Na sjednici Predsjedništva 2. juna 2018. godine, uz sve glasove ZA i jedan suzdržan, donesena je odluka o kandidatu za Dom naroda PSBiH, što Vašom samovoljom nije ispoštovano.

3. Na sjednici Centralnog odbora u Tomislavgradu upozoravala sam na pogubnost sporazuma sa HDZ-om BiH, što se pokazalo ispravnim, naročito nakon izbora u gradu Mostaru.

4. Iako ste se Vi u svojoj Rami odrekli politike Bože Ljubića, naknadno ste identično postupili. HDZ1990 je stranka koja je nastala zbog napuštanja osnovne ideje i principa, kako stoji u Deklaraciji, a pod ovim rukovodstvom vraća se tim istim principima i samim tim gubi smisao, što su birači jako dobro uočili. Na žalost, stranka se pretvorila u biro za zapošljavanje, u čemu ne želim učestvovati dok nam se narod iseljava.

5. Iako sam veliki dio svog života i energije utrošila na borbu protiv politike korupcije, kriminala i nepotizma, pod parolom nacionalnog interesa, zbog čega mi je jedna od potpisnica Sporazuma, koji ste i Vi potpisali u ime HDZ-a 1990, oduzela ljudska prava, želim ostati dosljedna sebi i svojim principima.

6. Ne želim više biti u stranci koja će i sama snositi krivicu zbog pogubne politike spram naroda koji joj je u početku dao veliko povjerenje, ali je ono s vremenom iz raznih razloga (da ih ne nabrajam) splašnjavalo, a na ovim izborima u Mostaru potpuno izgubljeno od birača. Iako sam u stranci od samih njenih početaka, uvidjevši kako ona jednostavno kopni, odlučila sam se na ovaj čin.

Želeći Stranci svaki uspjeh na njenom putu vraćanja temeljnim principima na kojima je nastala, srdačno Vas pozdravljam, kao i sve članove Presjedništva – napisala je Zelenika u obrazloženju svoje odluke.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.