Haotične scene iz Austrije, pogledajte video: Voda nosila automobile, oštetila kuće i uništila biračka mjesta

Nakon jakog nevremena u dijelovima Austrije, pojedina biračka mjesta za izbore za Evropski parlament bila su nedostupna ili ih je jako nevrijeme uništilo. To je bio slučaj s biračkim mjestima u južnoj pokrajini Štajerskoj, tačnije u selu Deutschfeistritzu s oko 4000 stanovnika sjeverno od Graza, rekle su vlasti novinskoj agenciji APA u nedjelju ujutro.

Vlasti su vrlo brzo reagovale i premjestile pogođena biračka mjesta, navodi se u izvještaju APA-e. Prema vlastima, ne očekuje se da će to uticati na izbore.

U općinama su postavljeni natpisi gdje se nalaze nova biračka mjesta, a dužnosnici su u velikoj mjeri objavili promjene putem društvenih medija, objavljeno je.

Jako nevrijeme pogodilo je u subotu navečer regiju Štajerske. Bujične poplave oštetile su kuće i odnijele automobile, prenosi Hina.

Rijeka Übelbach izlila se iz korita nakon obilnih padalina, a meteorolozi su izvijestili da je u kratkom razdoblju u regiji palo više od 100 milimetara kiše.

Odron blata pogodio je autocestu kod Graza, koja je zbog gomile zemlje i smeća zatvorena u oba smjera.

Snažni vjetrovi uzrokovali su i pad brojnih stabala na ceste, što je dovelo do zatvaranja nekoliko cesta, rekao je u nedjelju glasnogovornik policije.

Vatrogasne jedinice angažirane su u velikom broju kako bi otklonile štetu, s više od 800 operacija povezanih s olujom samo oko Graza, saopćio je list Kleine Zeitung.

Starački dom u Neudauu u Štajerskoj evakuisan je jer je bio pod vodom. Glasnogovornik civilne zaštite rekao je za APA da je “ukupno 40 ljudi prebačeno na sigurno”.

Dok se vrijeme isprva smirilo u nedjelju, meteorolozi su upozorili na moguće nove grmljavinske oluje tokom dana, posebno u regiji zapadnog Tirola – prenosi Klix.

Pogledajte snimak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.