Haris Zahiragić kazao da će podnijeti ostavku ako vidi 20 trolejbusa, a onda je stigao odgovor…

SDA-ov Haris Zahiragić je poručio da će podnijeti ostavku na funkciji kantonalnog zastupnika ako mu se pokaže 20 novih sarajevskih trolejbusa. Resorni ministar Adnan Šteta (SDP) je nakon toga objavio fotografiju na kojoj se vidi 20 ovih vozila.

Zahiragić je i ranije problematizirao isporuku trolejbusa bjeloruskog proizvođača BKM, pitajući šta se dešava s isporukom.

To je učinio i na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, obraćajući se kantonalnom ministru saobraćaja.

“Ako mi pokažete 20 trolejbusa koje smo platili kreditom, bilo gdje – parkirane ili neparkirane, sve one koje smo platili, ako su došli u Kanton Sarajevo, podnosim ostavku na mjesto zastupnika. Je li pošteno?

Evo, javno pred kamerama govorim”, izjavio je.

Šteta je nakon toga, u večernjim satima, objavio fotografiju na kojoj se vidi 20 trolejbusa parkiranih u krugu trolejbuskog depoa.

“Trolejbuski depo s novim trolejbusima, 9. februara 2023., dva sata poslije ponoći na minus devet stepeni celzijusovih. Laku noć Sarajevo”, poručio je Šteta, što je bio odgovor zastupniku Zahiragiću.

Šteta je u oktobru prošle godine u izjavi za Klix.ba najavio da će do kraja 2022. biti isporučeno 25 vozila, a da će početkom ove godine biti isporučeno preostalih 10 vozila.

Ranije je isticao da su postojali problemi u isporuci usljed agresije Rusije na Ukrajinu. Vozila su koštala 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Šteta je nabavku trolejbusa pokrenuo 2019., u prvom ministarskom mandatu.

Zahiragić smatra da Šteta “ne može sakriti da nisu svi stigli”.

“Bjeloruski trolejbusi, čija isporuka je kasnila, iako će ih građani godinama plaćati kroz kredit, nisu kupljeni da stoje u garaži, nego da budu u saobraćaju. Nažalost, svega nekoliko njih je u saobraćaju.

Prije nekoliko dana je stigao još jedan dio njih, što mi je jučer rekao ministar, a i što sam vidio na fotografiji koju je objavio ministar Šteta i to me iskreno raduje. Međutim, ma iz kojeg ugla ih ministar Šteta fotografisao, ne može sakriti da još uvijek nisu svi stigli, a trebali su, još prošle godine”, tvrdi Zahiragić.

Osvrnuo se i na ostavku koju je spomenuo u posljednjem skupštinskom obraćanju.

“Rekao sam, u istoj rečenici kao onaj dio koji su mediji svjesno istakli, da ću podnijeti ostavku ako su svi trolejbusi, koji su ugovoreni i koje smo platili, stigli. Svi ugovoreni trolejbusi još nisu stigli. Nadam se brzo hoće, jer plaćeni su veliki novac”, istakao je.

Zastupnik SDA je naveo da je Šteta “najavio da će podnijeti ostavku ako ne završi prvi dio rekonstrukcije pruge do augusta prošle godine”.

“Naravno, ni završene pruge, ni ostavke”, dodaje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.