HDZ BiH obratio se saopćenjem o Rezoluciji Evropske narodne stranke: Bakir obmanjuje javnost kao što je to uradio sa revizijom presude protiv Srbije

HDZ BiH obratio se javnosti saopćenjem o Rezoluciji Evropske narodne stranke (EPP-a) koja je usvojena prije nekoliko dana, stavljajući sve što je građansko pod znake navoda.

Iz HDZ-a smatraju da je medijsko predstavljanje javnosti onoga što smatraju da je neuspjeh Bakira Izetbegovića (SDA), prešlo u fazu uvjeravanja biračkog tijela i maskiranje činjenica.

“Zašto Izetbegović ne objasni ‘građanima’ o propadanju unitarističko građanskog modela kojeg je pokušao nametnuti na Kongresu EPP-a? Nakon neuspjeha uslijedio je pokušaj blokade dolaska same Rezolucije na dnevni red. U svim svojim neuspjesima, na kraju je upregnuo ‘građanske’ medijske telefone da je ruše i obezvrijede unutar BiH kako bi spasio svoj međunarodni neuspjeh”, navedeno je u saopćenju HDZ-a.

Ističu kako razumiju takve “očajničke pokušaje spašavanja onoga što se spasiti može”.

“Slično je radio i nakon debakla s revizijom sudskih procesa protiv Srbije nakon koje je obmanjivao kako vlastiti bošnjački narod, tako i svoje vjerne i odane birače. Takav scenarij doživljava već s rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ustavnog udara. Nedavno usvojena Rezolucija je upravo isti primjer”, zaključuju iz HDZ-a.

Smatraju kako je EPP svjesna unitarističkih pretenzija za što HDZ smatra da je pokušaj stvaranja jednonacionalne države.

“Tri konstitutivna naroda su temeljno konstitucionalno i institucionalno načelo Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izborni zakon BiH i njegove izmjene, bilo danas ili sutra, omogućit će legitimnu valorizaciju političke volje triju konstitutivnih zajednica. Valjda Izetbegović već sada polako priprema biračko tijelo koje je sam radikalizirao, za takvo što”, istaknuto je na kraju saopćenja.

Podsjećamo, prije nekoliko dana u Rotterdamu je održan 27. kongres EPP-a na kojoj je između ostaloga, usvojena i rezolucija o Bosni i Hercegovini.

Iz SDA smatraju kako je usvajanje rezolucije pokazatelj da je politika HDZ-a doživjela debakl.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.