HDZ pozvao na hitno usvajanje tri zakona i reformu Izbornog zakona do jeseni

HDZ BiH, nakon danas održanog sastanka lidera s izvršnom direktoricom za Evropu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, ponovno ističe svoju neupitnu opredijeljenost za ubrzanje EU puta Bosne i Hercegovine i ispunjavanje EU agende.

“Temeljem kontinuiranih napora za ubrzanje europskog puta Bosne i Hercegovine te uspješno i koordinirano provođenje reformskih procesa u cilju dugoročne stabilizacije unutarnjih odnosa i postizanja vanjskopolitičkih prioriteta, HDZ BiH poziva političke aktere u Bosni i Hercegovini na potpunu posvećenost provođenju 14 ključnih prioriteta u što skorijem roku”, naveli su iz HDZ-a.

U svjetlu nadolazećeg, petog, sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, HDZ BiH apelira na provođenje svih potrebnih procesa kako bi BiH ostvarila snažan zamah na svom integracijskom putu.

“Pozdravljamo inicijativu predsjedateljice Vijeća ministara Borjane Krišto za isticanje zastave Europske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, a koja će se naći na dnevnom redu Vijeća ministara 13. jula 2023. godine”, naveli su.

HDZ BiH apelira da se, bez odlaganja, hitno usvoje Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine i Zakon o sprječavanju sukoba interesa na Vijeću ministara BiH i upute u parlamentarnu proceduru te da se bez odlaganja usvoji Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“HDZ BiH poziva već uspostavljene radne skupine, proistekle iz vlasti uspostavljene nakon Općih izbora održanih u listopadu 2022. godine,

na žuran rad po pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i pitanju Ustavnog suda BiH, naglašavajući pri tome kako se pitanje Izbornog zakona mora dovršiti do jeseni 2023. godine,

a kako bi se u potpunosti osigurala ustavna prava sva tri konstitutivna naroda te otklonile postojeće nejednakosti i diskriminacije prema svim drugim građanima u BiH,

pogotovo u Predsjedništvu BiH gdje je, umjesto hrvatskog, već četvrti put izabran još jedan bošnjački član Predsjedništva. HDZ BiH smatra kako nema opravdanja za izbjegavanje dogovora, što se može odraziti na rad svih institucija u BiH u budućnosti”, naveli su.

Istovremeno, HDZ BiH poziva na daljnji rad na funkcionalnosti Federacije BiH, stabilizaciju prilika i provođenje ustanovljenih dogovora koalicijskih partnera, primarno finaliziranje imenovanja suca u Ustavni sud iz Federacije BiH, što bi omogućilo jačanje potrebnog povjerenja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.