Hercegovina gori, a Milorad Dodik se “češlja”: Civilni angažman vojske bi trebao prevazilaziti sve nacionalne ili stranačke podjele!

Posljednje Vijesti

Nažalost, uređenje ovog zakona podrazumjeva da Predsjedništvo BiH jednoglasno mora pristati na odobravanje angažmana vojske čiji je zadatak pomoć civilnom stanovništvu.

Ovih dana najeklatantniji primjer su brojni požari širom Hercegovine, koji su uzrok neprospavanih noći i straha stanovnika kojima su ugrožena imanja, ali i domovi.

Ionako oskudnim vatrogasnim postrojbama, koje se “krpe” opremom starom i pola stoljeća, glavobolju zadaju političke igre koje kao da potpiruju vatrene talase. Složena država kakva i jeste BiH, ograničena i uslovljena dejtonskim okvirima, podrazumijeva da Predsjedništvo BiH jednoglasno mora pristati na odobravanje angažmana vojske čiji je zadatak pomoć civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda.

Ustrojstvo je takvo da se za običan angažman helikoptera Oružanih snaga BiH mora pitati Predsjedništvo. Zakazuje se uglavnom vanredna telefonska sjednica i čeka se pristanak sva tri člana da bi helikopter poletio u pomoć. I najčešće je to do sada funkcioniralo bez uslovljavanja, ipak su životi ljudi najvažniji.

Međutim, ono što se dešava posljednjih nekoliko dana je više od igranja životima i zloupotrebe položaja. Helikopter OSBiH nije išao u pomoć Hercegovini jer se Milorad Dodik ne izjašnjava na telefonskoj sjednici Predsjedništva, gdje treba odobriti pomoć, prenosi Klix.

Dodikovo ignoriranje ovog problema može biti neka vrsta osvete zbog drugih političkih pitanja i obećane blokade rada državnih institucija. S druge strane, apsurdno je da zakonske odredbe i kod potrebe angažmana vojske za pomoć građanima u nepogodama poput požara nalažu punu komandnu liniju, kao i u slučaju rata. Civilni angažman vojske bi trebao prevazilaziti sve nacionalne ili stranačke podjele i biti isključivo pitanje profesionalizma.

U situaciji kakva jeste Predsjedništvo jednoglasno mora odobriti i operativne poslove kakav je odobrenje helikopteru da gasi požare. I sve dok je tako, BiH će biti primorana da traži pomoć svih drugih.

Požari su već danima aktivni u Stocu, Čapljini, Jablanici, ali i u Tomislavgradu te nekim drugim mjestima.

U međuvremenu, solidarnost nižih nivoa vlasti ne izostaje, pa Hercegovini pomoć pružaju neki drugi nivoi vlasti poput Grada i Kantona Sarajevo.

Leave your vote