“Hičkokovski triler”, iznesene su jako teške optužbe, ovo poprima veoma ozbiljne razmjere: Gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića čak 70 arhitekata optužuje za investitorski urbanizam

“Hičkokovski triler”, tako bi se u nakjraćem mogao opisati mandat Draška Stanivukovića otkako je preuzeo funkciju gradonačelnika Banja Luke – ocjenjuje Bhdijaspora.net. Pogotovo nakon šamara (na koncertu) koji nismo ni objavili, jer ga nismo vidjeli (objavili smo šamar Lukača).

Ipak, u nastavku prenosimo tekste televizije N1.

“Najpoznatija banjalučka rupa, apsurdno, poprima neslućene visine. Vruća tema u Banjaluci ovih je dana izmjena regulacionog plana za centralno gradsko jezgro.

Vruće je bilo i na javnoj raspravi koja je održana sinoć, a na kojoj Gradska uprava ne odstupa ni za milimetar od zacrtanog, kojem se oštro protivi struka. Čak 70 arhitekata Draška Stanivukovića i njegove saradnike optužuju za investitorski urbanizam – prenosi N1.

Građevinskim radovima kišni oblaci ne mogu ništa, a jednako su bezuspješne i brojne žalbe stručne javnosti.

Gradska uprava, čini se ne pristaje ni za milimetar da umanji gabarite “Vavilonske kule”, pa se fokus rasprave sa nezadovoljnom stručnom javnosti nastoji preusmjeriti na druge dijelove plana.

Kompromisno rješenje koje se nudi je da se objekat koji je trebao biti u porti Hrama Hrista Spasitelja za Srpsku pravoslavnu crkvu gradi na lokaciji parka Banu Milosavljeviću koji će biti i novi trg u centru Banjaluke, a ispod njega predviđena je i nova gradska garaža.

To je i najznačajjnija promjena u prezentaciji Centra za projektovanje i konsalting nakon čijeg izlaganja je otvorena druga javna rasprava obilježena oštrom diskusijom protiv ponuđenog kompromisa, koji odstupa od prethodnog načelnog dogovora.

“Ona dva objekta uz rampe da ste napravili premale objekte koji liče na kioske, niko nije rekao da su to nominalno loše pozicije.

Jer to su bili prvi dogovori da to bude taj front trga koji će se integralno tretirati zajedno sa Hramom Hrista Spasitelja, Banskim dvorom i opštinom”, navela je arhitektica Snježana Mrđa – Badža.

Kako bi se postigla simetrija koja može da parira već postojećoj po kojoj je Banjaluka prepoznatljiva.

Zbog narušavanja sklada u centru grada digla se struka, pa je 70 arhitekata potpisalo otvoreno pismo u kojem se protive izmjenama koje predviđa Regulacioni plan koji je na javnoj raspravi branio i gradonačelnik, ali i jedan od banjalučkih investitora, koji je stao u odbranu kontroverznog biznismena koji gradi.”

Izvještaj o hičkokovskom trileru pogledajte OVDJE.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.