Himne Bosne i Hercegovine i Evrope odzvanjale Narodnim pozorištem u Sarajevu, i Stanivuković na prijemu i to u prvom redu

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizovao je u Narodnom pozorištu u Sarajevu prijem povodom Dana Evrope, a na njemu su bile prisutne brojne domaće i strane zvanice. Program je otvoren svečanim intoniranjem himne Bosne i Hercegovine kao i Evrope, a među brojnim zvanicama koje su se našle na ovom skupu bio je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kao i brojne domaći i strani zvaničnici uključujući i predstavnike ambasada.

Povodom događaja, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler objasnio je kako Dan Evrope ne znači samo slavlje.

“Dan Evrope nije samo slavlje već i podsjetnik da odbacimo politike podjela i mržnje koje su prouzrokovale toliko bola i razaranja. Mladi će igrati specijalnu ulogu u uspješnom ostvarenju vizije”, rekao je Sattler.

Bosna i Hercegovina, naglasio je, oduvijek je u srcu Evrope.

“Povezuje nas kultura, historija i geografija. Također ćemo biti povezani i u Evropskoj uniji, političkoj zajednici jednakih članica koje promovišu mir, napredak i zaštitu ljudskih prava.

Davanjem zelenog svjetla za pristupne pregovore, EU je poslala jasnu poruku da je proširenje aktuelno i da je vaša budućnost u EU. Svi domaći politički akteri u BiH obavezali su se na evropsku budućnost države, ali često im još uvijek nedostaje zajednička vizija o tome kako ta budućnost izgleda.

Nedavni izazovi su još jedan primjer, ali uvjeravam vas da će Bosna i Hercegovina prevazići i ovu epizodu. A EU će i dalje stajati uz državu i sve one koji rade za njenu svjetliju budućnost. Dan Evrope nije samo proslava, već i podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje koje su izazvale toliko bola i razaranja”, poručio je Sattler.

S obzirom da Beglija trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije, ambasador te države u BiH Benjamin Sturtewagen je u obraćanju zvanicama poručio da su pred Bosnom i Hercegovinom brojni izazovu, ali i da je pomoć država članica EU zagarantovana.

Istakao je da dugoročna perspektiva mora ostati u fokusu napora.

“To je moguće, to je ono što želimo. Za Uniju, za vas, za vaše građane. Bosno i Hercegovino, Evropa te zove”, poručio je ambasador Sturtewagen.

Brojni građani i gosti Sarajeva večeras su imali priliku da pratite koncert uživo na LED ekranima na Trgu Susan Sontag ispred zgrade Narodnog pozorišta.

Ured Evropske unije u BiH sa brojnim partnerima i građanima proslavlja potencijal BiH kroz bogati i raznoliki program obilježavanja Dana Evrope 2024. u BiH.

Na gala koncertu je izvedena Beethovenovu 9. Simfonija, pod dirigentskom palicom Jana Caeyersa, kooju su izveli orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta, Rocio Faus (sopran iz Španije), Magdalena Pluta (mezzosopran iz Poljske), Amir Saračević (tenor iz BiH), Daniel Čapkovič (bariton iz Slovačke) te mješani hor Camerata Slovenica iz Slovenije.

Koncert Sarajevske filharmonije samo je početak aktivnosti povodom proslave Dana Evrope i 20. godišnjice najvećeg proširenja Evropske unije.

U narednim danima održavat će se niz sportskih, kulturnih, političkih i drugih manifestacija, a sve će kulminirati 9. maja kada će i zvanično biti obilježen Dan Evrope kako u BiH tako i na ostatku kontinenta.

Koncert je započeo u 19:30 sati, a može se pratiti uživo na LED ekranima na Trgu Susan Sontag.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.