Historijski dan za Bosnu i Hercegovinu, specijalni predstavnik EU Johann Sattler potvrdio: Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH

Evropsko vijeće je na današnjoj sjednici usvojilo historijsku odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom čime je naša zemlja ušla u novu fazu evropskih integracija. Nakon višesatne rasprave i brojnih razmimoilaženja u stavovima među državama članicama, ali i nedoumica danima pred zasjedanje, Evropsko vijeće je usvojilo odluku kojom se zapravo odobrava preporuka Evropske komisije o početku pregovora. Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasadora Johann Sattler se oglasio.

Rasprava se nastavlja u vezi sa onim najvažnijim – zaključcima o tome na koji način bi pregovarali, no iz Naše stranke su na svojim društvenim mrežama objavili da smo zeleno svjetlo definitivno dobili.

Informacije o ovoj odluci čelnika zemalja članica Evropske unije potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasadora Johann Sattler se također oglasio.

“Dragi građani i građanke Bosne i Hercegovine. Zemlje članice Evropske unije su upravo dale zeleno svjetlo za pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Presretan sam zbog ove predivne zemlje i zbog svih vas, i moram reći da i za mene lično ovo je momenat kojeg ću se zauvijek sjećati.

Prije nešto više od godinu dana, sa dodjelom kandidatskog statusa, Evropska unija je poslala jasnu poruku i širom otvorila vrata pokazujući da je spremna za proširenje.

Danas znamo da je budućnost Bosne i Hercegovine u našoj Uniji.

Jasno mi je da domaći politički procesi lako izazovu nepovjerenje. Ipak, danas je Evropska unija prepoznala da su vaše institucije ostvarile što je potrebno i zaslužile ovu prekretnicu. Ovo je potvrda da je kompromis moguć i da su reforme nadohvat ruke.

Šta to znači? Otvaranje pristupnih pregovora je važno priznanje i čini zemlju privlačnijom za investitore i isto tako produbljuje vaše veze sa Evropskom unijom, počevši od milijardu eura za Bosnu i Hercegovinu iz Plana rasta.

Dakle, danas slavimo, a već sutra se mora nastaviti s radom. Sada znamo da se mogu preduzeti dodatni koraci i da će se morati otvoriti teške teme. Proces naredne faze, usvajanja čitavog seta prava i obaveza iz zakonodavstva Evropske unije je sam po sebi vrlo intenzivan.

Svaki iskorak jača demokratiju, vladavinu prava, poslovno okruženje, borbu protiv korupcije, životnu sredinu i još mnogo toga.

Istovremeno, Evropska unija nastavlja da ulaže i pomaže, kao niko drugi.

Dragi građani, dragi prijatelji!

Prije četrdeset godina uspjeli ste organizovati nezaboravne Olimpijske igre. Pokazali ste da ljudi ove zemlje mogu postići ogromne uspjehe kada za to postoji volja.

Vjerujemo u ovu zemlju. Mi smo prijatelji, mi smo partneri. I bićemo zajedno u Evropskoj uniji.

Jer, Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope”, naveo je Sattler.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.