Hitan apel iz Njemačke zbog prijetnji u BiH: “Rasporediti trupe NATO-a i preuzeti kontrolu nad nebom, to će spriječiti otcjepljenje i “pomoć prijatelja””

Posljednje Vijesti

Vijeće za politiku demokratizacije (DPC) oglasilo se danas na svom zvaničnom Twitter nalogu povodom izjava Milorada Dodika, koji je kazao kako će Republici Srpskoj pomoći “njeni prijatelji” u slučaju da se u ovom entitetu dogodi NATO intervencija.

Iz DPC-a ističu kako sankcije nisu zaustavile Milorada Dodika.

– Jasno je da same sankcije nisu zaustavile Dodika. Sposobnost NATO i EU nikad nije pod upitnikom, ali hoće. Godine mirovanja, trenutni prioriteti u BiH, na Balkanu, i na globalnom nivou, su je dovele u pitanje, navode oni.

RS leader Milorad Dodik now escalates his challenge to BiH statehood and territorial integrity by threatening to call on “friends” if @NATO “intervenes” in the RS. This results from a foreseen deterrence failure on the part of the #EU and @NATO. https://t.co/sgteaj0djJ

— Democratization Policy Council (@DPC_global) October 14, 2021

Dodaju kako bi EU i NATO trebali dobiti pojačanja iz drugih zemalja, koja bi bila jasan znak da će sigurnost građana BiH, kao i suverentitet odnosno integritet zemlje biti zaštićen.

– Ne može se naglasiti dovoljno jako kako je sprječavanje ovog predviđenog izazova kavog je danas postavio Dodik trebalo biti međunarodni prioritet, dok su oni jurili skoro nemoguće s izbornom reformom kao odgovor na zajedničku ucjenu Dragana Čovića i Dodika. Same izjave već odavno nisu dovoljne.

Potrebno je djelovanje uz brzo ulaganje snaga NATO i zemalja članica EU, kako bi se pokazala odlučnost u obrani unutrašnje sigurnosti i integriteta BiH. Ovo nije samo moralna već i pravna obaveza koju su preuzele EU i Alijansa, kažu iz DPC-a.

Dalje, iz DPC-a kažu kako je Brčko distrikt ključ nemogućnosti Dodikovog otcjepljenja, te da tamo EU i NATO trebaju rasporediti svoje snage.

#Brcko is the circuit-breaker, standing geographically against secession. Forces need to be deployed there, as @KurtBassuener and @DPC_global, inter alia, have long warned. https://t.co/SNOQrXsc9b

— Democratization Policy Council (@DPC_global) October 14, 2021

Također, istakli su da bi EU i NATO trebali preuzeti zračnu kontrolu nad našom zemlju kako bi “Dodikove prijatelje” odvratili od bilo kakve mogućnosti da mu pomognu. Smatraju da bi takav potez promijenio cijeli tok ove priče.

Leave your vote