Hladan tuš, Mirko Šarović “ohladio” Milorada Dodika: “Zadnje udarce zadat će mu oni koji ga sad poslušno i podanički služe”

Događaji Posljednje Vijesti

Šarović je u intervju za Skener.info istaknuo je da vladajuća većina koju predvodi SNSD, nema više u NSRS dvotrećinsku podršku poslanika i taj broj je značajno opao.

Mirko Šarović, lider SDS-a, istaknuo je da je u SNSD-u vidljivo da više ova stranka nije snažna te da stranački vatrogasci imaju sve više posla, jer je u mnogim odborima alarmantna situacija.

– Taj‌ ‌zenit‌ ‌rasta‌ ‌i‌ ‌uspjeha‌, ‌potpuno‌ ‌je‌ ‌jasno,‌ ‌već‌ ‌je‌ ‌odavno‌ ‌prošao, ‌tako‌ ‌da‌ ‌se‌ ‌SNSD‌ ‌sada‌ ‌suočava‌ ‌s ‌onim‌ ‌s ‌čim‌ ‌se inače‌ ‌stranke‌ ‌suočavaju‌ ‌kada‌ ‌popularnost‌ ‌u‌ ‌javnosti‌ ‌počinje‌ ‌da‌ ‌slabi‌ ‌i‌ ‌kada‌ ‌nastaju‌ ‌cijepanja,‌ ‌untrašnji‌ ‌sukobi,‌ ‌trvenja,‌ ‌netrpeljivost‌ ‌sa‌ ‌pridošlicama‌ ‌i‌ ‌prelatačama,‌ ‌sumnja‌ ‌u‌ ‌budućnost… – istaknuo je Šarović.

On, između ostalog, navodi da politika‌ ‌SDS-a‌ ‌nije‌ ‌da‌ ‌lovi ‌preletače‌ ‌iz‌ ‌SNSD-a‌ ‌ili‌ ‌bilo‌ ‌koje‌ ‌druge‌ ‌stranke‌, ‌jer‌ ‌je‌ ‌to‌ ‌užasno‌ ‌loš‌ ‌koncept‌ ‌koji‌ ‌kad‌ -tad‌ ‌dođe‌ ‌na‌ ‌naplatu.‌ ‌

– Ne‌ ‌treba‌ ‌nam‌ ‌svako‌ ‌ko‌ ‌otpadne‌ ‌iz‌ ‌SNSDa.‌ ‌Nama‌ ‌trebaju‌ ‌samo‌ ‌najbolji,‌ ‌oni‌ ‌koji‌ ‌mogu‌ ‌donijeti‌ ‌znanje,‌ ‌novu‌ ‌ideju,‌ ‌energiju.‌ ‌Oni‌ ‌koji‌ ‌se‌ ‌mogu‌ ‌uklopiti‌ ‌u‌ ‌politički‌ ‌koncept‌ ‌promjena‌ ‌i‌ ‌reformi‌ ‌koje‌ ‌forsira‌ ‌SDS – istaknuo je lider SDS-a.

U intervju za Skener.info istaknuo je da vladajuća većina koju predvodi SNSD, nema više u NSRS dvotrećinsku podršku poslanika i taj broj je značajno opao.

– Ključni cilj opozicije, odnosno SDS-a, nije da dostigne većinu od 42 poslanika prije opštih izbora, ali i to zavisi od mnogih faktora i okolnosti. Dvije socijalističke partije teško mogu biti zajedno u skupštinskoj većini tako da će jedna biti u opoziciji do daljnjeg. Ako se „poprave“, možda imaju šanse da zamijene u vlasti one druge. Ta „šargarepa“ tako funkcioniše u aktuelnoj većini i nikako drugačije, sve dok ovakav koncept u vlasti i parlamentarnoj većini ne bude poražen. Kada „glavni režiser“ i ova vlast s njim bude padala, zadnje udarce zadaće im upravo oni koji im sada poslušno i podanički služe. Stevandić je ojačao i već je glavni problem šefu. Ne vjerujem da će otići u opoziciju, prije bih rekao da će se u nekom trenutku suprotstaviti SNSD-u, jer on procjenjuje da je za to već došlo vrijeme – kazao je Šarović.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Milorada Dodika da “dolazi do smjene generacija na političkoj sceni RS”, da mu fali slobodnog vremena i druženja s unucima i da, nakon prebolovane korone, nema ni 50 posto energije koju je ranije imao, kazao je da lider SNSD-a ima neprikosnovenu vlast u RS-u već punih 15 godina trasirajući joj put do potpunog siromaštva.

– Ući će u opšte izbore iduće godine sa svojim istorijskim, nikada slabijom i potrošenom strankom, koja je danas ostala bez bilo kakve razumne političke ideje i energije da RS izvuče iz galopirajuće krize i potpunog potonuća u koje su je oni sami doveli. Dodik zna kakve sve opasnosti mu donese nove četiri godine vlasti kada bi je osvojio, ali zna da je još veća „opasnost“ ako vlasti izgubi. Zato ne sumnjajte, idući opšti izbori će za SNSD i njenog lidera biti borba za sve ili ništa i ulog je nevjerovatno veliki. On sam i njegov SNSD to dobro znaju. To, u suštini, znači da lider SNSD-a ne pravi nikakav zaokret ili odustajanje od bilo čega, naprotiv, sprema se za odlučnu bitku – kazao je Šarović.

Navodi kako vjeruje da će afere “Prisluškivanje” i “Ikona” otići u zaborav.

– Mi u Srpskoj demokratskoj stranci vjerujemo da se neće desiti praktično ništa i da je namjera da ovaj i svi slični slučajevi odu u zaborav. Vidite i da u javnosti nema nikakvih informacija dokle se stiglo s istragom. Matrica kako se to radi odavno je poznata. Nažalost, sada je stvarnost takva i činjenica je da ovo društvo još nije spremno za velike promjene u pravosuđu – smatra Šarović.

Navodi da će do smjene Vijeća ministara doći vrlo teško prije isteka njegovog mandata.

– Do smjene aktuelnog Savjeta ministara doći će vrlo teško prije isteka njegovog mandata uprkos sve učestalijim protestima građana, osudama njegovog rada u stručnoj javnosti i očiglednoj nesposobnosti, lošim i štetnim potezima koje čini. Više je razloga za tako nešto uprkos činjenici što bi se možda našle 22 ruke za njegovu smjenu. Sa četiri delegata u Domu naroda PSBiH, SNSD se za sada osigurao da, kako god naopako radio, do smjene može teško doći prije izbora. Kako stvari sada stoje, aktuelna vladajuća kolaciona trojka SNSD, HDZ i SDA čuvaju jedni druge i, dok tu ne pukne, a to nije nemogući scenario, i Predsjedništvo BiH ne raspusti Dom naroda, što se sporadično nagovještava, neizvjesno je rušenje aktuelnog saziva Vijeća ministara – zaključio je Šarović.

Leave your vote