Hladan tuš za Milorada Dodika i ekipu iz Ustavnog suda BiH, Nenad Stevandić burno reagovao!

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku kojom se utvrđuje da Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske nije usklađen sa članom Ustava BiH koji se tiče pravnog poretka i nadležnosti institucija.

Također, osporava se nekoliko odredbi Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske je podnio Šefik Džaferović dok je obavljao funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ključni elementi ovog zahtjeva su neusklađenosti osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se tiču uspostavljanja jedinstvenog tržišta na teritoriji cijele BiH, ljudskih prava i osnovnih sloboda, međunarodnih standarda i principa nediskriminacije.

Ustavni sud je na svojoj sjednici održanoj jučer zaključio da nije u skladu sa Ustavom BiH odredba Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju RS-a koja govori o tome da Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske predstavlja RS na međunarodnim konferencijama, skupovima,

međunarodnim organizacijama i udruženjima unutar svoje nadležnosti, te da Agencija sarađuje sa međunarodnim organima, tijelima i institucijama koje su odgovorne za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta.

Osim toga, isti zahtjev koji je 2021. godine podnijelo sedam delegata Vijeća naroda RS-a rezultirao je ocjenom Ustavnog suda da nisu u skladu sa Ustavom BiH ni određeni dijelovi člana osam Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske koji se odnose na nadležnosti Agencije.

Izuzeti su samo dijelovi koji se tiču prikupljanja i obrade podataka o sistemu visokog obrazovanja i drugih sistema povezanih sa visokim obrazovanjem, te podrške naučno-istraživačkom radu svih zainteresiranih strana u oblasti obezbjeđenja kvaliteta,

kao i nadležnosti Agencije da obavlja i druge poslove u skladu sa ovim zakonom, propisima iz oblasti visokog obrazovanja i Statutom.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Ustavni sud BiH najnovijim odlukama ugnjetava Srpsku u smislu tvrđenja da Zakon o tehničkim propisima Srpske nije u saglasnosti sa članom Ustava BiH, kao i na planu osporavanja pojedinih članova Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

“A, onaj koji je ugnjetavan uvijek ima pravo i obavezu da se brani.

Dakle, reakcije Republike Srpske biće dozvoljene u skladu sa međunarodnim i drugim propisima”, rekao je Stevandić, komentarišući odluke Ustavnog suda BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.