Holandska zastupnica u EU parlamentu Tineke Strik govorila o Dodiku: Ako nema kazne, onda neće biti ni nagrade

Štap trebamo koristiti za loše ponašanje, a mrkvu za društvo – za ljude koji pokazuju da žele ići naprijed i živjeti zajedno. Ako nema kazne, onda neće biti ni nagrade – kaže Strik.

Gostujući u Vijestima Al Jazeere, zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik kaže da se zbog političkih tenzija u Bosni i Hercegovini “vraća historijska trauma”.

Holandska zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik pozvala je Evropsku uniju na uvođenje finansijskih sankcija članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

Na svom Twitter nalogu optužila ga je da godinama pokušava otcijepiti bh. entitet RS, navodeći kako se čini da Dodikovi planovi posljednjih mjeseci postaju, kako kaže – opasno konkretni.

Smatra da bi Unija trebala biti strožija prema tim provokacijama.

Strik je, zajedno sa svojim njemačkim kolegom, u dvodnevnoj posjeti Sarajevu, kojoj je razlog, kako navodi – politička kriza koja prijeti eskalacijom.

Gostujući u Vijestima Al Jazeere, Tineke Strik kaže da se zbog političkih tenzija u Bosni i Hercegovini “vraća historijska trauma”.

Kritikuje pristup Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kod kojih Dodik uz pomoć prijetnji dobija ono što želi.

“Štap trebamo koristiti za loše ponašanje, a mrkvu za društvo – za ljude koji pokazuju da žele ići naprijed i živjeti zajedno.

Ako nema kazne, onda neće biti ni nagrade, jer društvo trenutno osjeća da je isključeno i da za njih nema perspektive, da će ih Evropska unija ozbiljno shvatiti i da će se boriti za njihove interese.

Ja mislim da Evropska unija i SAD moraju biti puno strožiji prema Dodiku, a istovremeno – organizacije građanskog društva i ljude koji ovdje žive – ozbiljnije shvatiti, i insistirati na reformama koje se moraju provesti, kako bi se uklonile etničke podjele iz društva.

Strik smatra da udovoljavanje Dodiku neće biti dugoročno učinkovito.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.