Hrabra Kada Hotić, žena koju treba pustiti da govori: “Gideon Greif se sada pokajao iako je sve vrijeme znao da laže o Srebrenici”

Potpredsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Kada Hotić je prokomentarisla najavu izraelskog historičara Gideon Greif da će ispraviti sramni izvještaj RS-a o događajima i stradanju u Srebrenici.

Zbog kontroverznog izvještaja, izraelski historičar e optužen za negiranje genocida u Srebrenici.

Kada Hotić kaže da je dotični gospodin pozvan od vlasti RS-a da pokuša iskriviti sliku i istinu o Srebrenici, da pokuša minimizirati žrtve i presudu o genocidu.

“Čak je trebao i dobiti nagradu u Njemačkoj. Mi smo poslali pismo predsjedniku Njemačke, da takav čovjek koji negira genocid ne može biti nagrađen, čovjek koji istinu briše i laži piše. On se sada pokajao, iako je bio svjestan da laže, ali je vidio da to ne prolazi i da mu ne ide u korist pa se povukao. To je čovjek s dva lica, ali se istina ne može sakriti”, kaže Hotić.

Na pitanje da li uopće ovakve izvještaje treba uzimati u razmatranje s obzirom na jasne i precizne presude Međunarodnog suda u Hagu koji je presudio genocid u Srebrenici, naša sagovornica kaže da nema gumice koja će obrisati istinu.

“Istina je dokazana i potvrđena u Hagu. Istinu pišu bijeli nišani u Potočarima, jasno vidljivo i opipljivo. Istinu znaju svi, i oni koji negiraju i koji pokušavaju da je umanje, ublate i opravdaju zločin. Oni su samo pristalice zločina. Nije bilo ni oružja koji će ubiti cijeli svijet, pa nema ni gumice koja će obrisati istinu, ističe, prenosi Klix.”

Hotić podsjeća da je negiranje završna faza genocida čime se daje mogućnost da se ponovi opet na drugom mjestu.

“Inzkov zakon je samo nažuljao one koji negiraju istinu. Valentin Inzko je donio pravu stvar u pravo vrijeme, a trebao je i prije. Ta se istina mora prihvatiti da bi nastavili na temeljima istine graditi budućnost. Bez istine i pravde nema budućnosti, ljudskosti i mira na ovim prostorima”, rekla je.

Za kraj ističe da nisu žrtve Srebrenice uzburkale i poremetile ovu državu već počinitelji genocida i oni koji ga negiraju ili podržavaju.

“Nedo Bog nikome da se ikada više dogodi takvo zlo, pa ni onima koji su ga počinili, ali moraju priznati istinu i staviti tačku. Ali ne da se o tome ne priča, već da se prihvati kao činjenica i da se nastavi živjeti i gledati u budućnost za našu omladinu”, zaključila je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.