Hrvatska meteorologinja upozorava: “Neuobičajeno je da su dnevne temperature toliko više od prosjeka”

Posljednje Vijesti

Vreli dani su pred nama.

Prema najavama hrvatskih meteorologa temperature će sutra ići i do 40 stepeni. Do kada će trajati? Kako se ponašati u vrijeme ljetnih vrućina?.

O tome u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog su govorili Nataša Janev iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ingrid Bošan Kilibarda iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i meteorologinja Tanja Renko.

Prva je govorila meteorologinja Tanja Renko.

“U većem dijelu zemlje vrhunac će biti dosegnut tokom sutrašnjeg dana, u četvrtak, no dijelovi zemlje još će svakako u petak imati barem umjerenu opasnost od toplinskog vala, koji može djelovati na zdravlje, dok se, mogli bismo reći, veće popuštanje vrućina očekuje tijekom vikenda. To se posebno odnosi na unutrašnjost. No treba naglasiti da će i u dane vikenda i dalje u većini krajeva biti vruće, posebno se to odnosi na Jadran, predjele i unutrašnjost Dalmacije, no ipak, temperatura zraka bit će za, mogli bismo reći, 3 do 4, ponegdje u ovim kopnenim predjelima, i 5 stupnjeva niža od ovih vrijednosti koje ćemo mjeriti danas i sutra”, rekla je Renko.

Renko je rekla da vrući dani u junu nisu rijetkost, ali da je neuobičajeno da su vrijednosti temperature, posebno najviše dnevne, toliko više od prosjeka.

Rekla je i kako se s dosta velikom vjerojatnošću može reći da će ovo ljeto biti toplije od prosjeka te da možemo očekivati vrlo vjerojatno još poneki toplinski val, ali da je njihov broj i jačinu nemoguće prognozirati.

Nataša Janev iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je kako i zdrave osobe, osobito ako se tijekom noći kvalitetno ne naspavaju, mogu biti umorne i iscrpljene. Preporučuje se prozračivanje i rashlađivanje prostorija tijekom noći, kada su niže temperature, a već tokom jutarnjih sati zatvoriti prozore te u jednom trenutku uključiti uređaj za rashlađivanje, ako ga kućanstvo ima.

“U situacijama kada se ne može rashladiti prostorija, kad se osobe osjećaju iscrpljeno, čak je jedna od preporuka da se ode, recimo, u neki shopping centar i boravi tamo dva-tri sata da bi se čovjek naprosto rashladio”, rekla je Janev.

Naglasila je i važnost pijenja tekućina, ali ne alkohola, napitaka koji sadrže velike koncentracije kofeina ili slatkih gaziranih napitaka, koji dodatno potiču dehidraciju tijela, već vode, mineralne vode i izotoničnih napitaka koji će nadoknaditi minerale koje izgubimo znojem.

Preporučuje se odmor svakih pola sata do sat onima koji rade na otvorenom.

Onima koji rade na otvorenom preporučuje se da se svakih pola sata do sat odmore, popiju određenu količinu vode, a preporučuje se i da poslodavci prilagode radno vrijeme kako bi se radovi obavljali tokom ranih jutarnjih, kasnih večernjih sati ili tijekom noći, rekla je Janev.

Rekla je i kako se oni koji koriste lijekove i terapije prije dolaska toplijeg vremena mogu konzultirati s liječnicima koji mogu prilagoditi terapiju, ali i da je važno da se ljudi drže terapije.

Leave your vote