Hrvatska republikanska stranka odbrusila HDZ-u, ne podržavaju kandidaturu Borjane Krišto: “Možete li istaći jednu stvar koju je uradila za dobrobit našeg naroda?”

Kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na idućim izborima bit će Borjana Krišto (HDZ), odlukom stranaka koje se okupljaju oko HNS-a. Međutim, izgleda da to nije zajednički stav svih stranaka, bar nakon saopćenja HRS-a.

Hrvatska republikanska stranka (HRS) izjasnila se da izričito ne podržava kandidaturu Krišto, te da HDZ nema njihovu podršku.

Tvrde da su prije službenog raspisivanja Izbora 2022. godine predviđali tok i ishod razgovora, te da su od tada insistirali na “svehrvatskom koncenzusu oko kandidata za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda”.

“Predlagali smo politički neovisnu osobu, intelektualno kapacitiranu i domoljubno osviještenu, iza koje bi iskreno stale sve hrvatske stranke”, kažu iz HRS-a, te dodaju:

“Umjesto da shvate historijsku ozbiljnost trenutka i odgovornost, najjača stranka, odnosno njen predsjednik, odlučili su kandidirati Borjanu Krišto. Gospođa Krišto ima višedesetljetni staž u politici, još od 1999. godine.

Može li neko istaći makar jednu stvar koju je uradila za dobrobit hrvatskog naroda i čovjeka, a s kojom bi se mogla pohvaliti?”, pitaju se iz HRS-a.

Nihov stav obrazložili su time i da Krišto, na njenim ranijim kandidaturama, nije imala neku značajniju podršku. Također, na posljednjim održanim izborima 2018. godine, iz malu izlasnost, imala je i ogroman prosjek nevažećih listića.

Potez HDZ-a objasnili su i na sljedeći način.

“Potez njene kandidature je ultimativni dokaz kako hrvatska politička elita, na čelu sa HDZ-om BiH, živi u svom nekom svijetu, bez ikakvih dodirnih tačaka sa stvarnošću”, poručuju.

Zaključuju i da je to sasvim legitimno od strane vodstva HDZ-a BiH, ali da ne žele identificiranje te politike sa prefiksom “hrvatski”.

“Borjana Krišto je i pravno i politički gledano kandidat HDZ-a BiH, ne ‘stranaka s hrvatskim predznakom”, zaključili su.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.