Hrvatski mediji o ljepotama BiH: “Mirno mjesto moćne prirode, Vodopad Blihe, oaza u koju želimo pobjeći”

Susjedi o prirodnim ljepotama BiH.

Priroda Bosne i Hercegovine je zadivljujuća, a toliko toga još nismo vidjeli. Svega tri sata vožnje od Zagreba ili dva sata od Plitvičkih jezera smjestila se prirodna ljepotica zvana Bliha i njezin vodopad, piše punkufer.dnevnik.

Vodopad Blihe, daleko od gužve

Prekrasan slap smjestio se između naselja Fajtovci i Gornji Kamengrad, nedaleko od Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini. Dio je rijeke Blihe, koja se ulijeva u Sanu.

Iako rijeka Bliha sama po sebi nije divlja ni velika, njezin je vodopad impresivan. Visok je oko 55 metara i širok 10 metara, no za većeg vodostaja postaje raskošniji.

Zbog svoje ljepote i važnosti zaštićen je kao spomenik prirode. Ono što ga čini prepoznatljivim, a i teško zaboravljivim jesu „grbave“ stijene i neobična brazda pri dnu kanjona okružena zelenilom, pa se čini kao da ispod velikog slapa izviru i dva manja. No to se samo voda odbija od stijena.

U blizini se nalazi i stari mlin na rijeci, svjedok slavnijim danima kada je dvadesetak mlinova ovdje služilo za mljevenje žita. Danas su zaboravljeni i zanemareni, ako ih uopće još ima. No ovaj je preživio, a prošle godine obnovile su ga lokalne obitelji, sretne što nakon toliko godina opet čuju zvuk vodenice.

Nedavno je uređena i drvena staza kroz šumu koja vodi do slapa. Tako je od parkinga do samog slapa iščekivanje prizora slađe jer je potrebno oko 15 minuta hoda do njega. Planira se i izgradnja ostalog sadržaja poput primjerice vidikovca, klupa za odmor i sl., naročito jer je prepoznat potencijal mjesta za razvoj ekoturizma.

S obzirom na sve to, rastužuju informacije s društvenih mreža iz studenog 2020. godine da je rijeka Bliha poprimila prljavu, svijetlo sivu boju. Ogorčeni građani smatraju kako je uzrok tome zagađenje iz obližnjeg rudnika ugljena te apeliraju na lokalne vlasti da se pronađu krivci da se tako nešto ne ponovi.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.