Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poslao pismo šefu NATO-a, pogodite ko je glavna tema

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poslao je pismo glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. Učinio je to nakon što je govorio da će uložiti veto na odluku o pristupanju Finske i Švedske NATO-u dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH, no u pismu je pak pomirljiv ton i nema spomena o vetu.

U pismu koje je Dnevnik Nove TV dobio na uvid piše kako Švedska i Finska imaju snažno partnerstvo s NATO-om, a zahtjevom za punopravno članstvo “odabrali su novi strateški pravac kako bi osigurali zaštitu nacionalnih sigurnosnih interesa, motivirani ruskom agresijom na Ukrajinu”. Nema spomena o vetu.

Milanović Stoltenbergu piše i kako je Hrvatska uvijek dijelila zajedničku zabrinutost zbog ranjivosti istočnog krila NATO-a te aktivno sudjeluje u misijama, poput one u Afganistanu – stoga sada očekuje od “saveznika da čuje i hrvatsku zabrinutost i kad god je to moguće, da ih podrži u tome”.

Milanović piše kako je BiH država čija stabilnost ovisi o “jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, kako je to definirano u Dejtonskom/Pariškom sporazumu.

Hrvatskoj, koja dijeli preko 1.000 kilometara granice s BiH u vitalnom je interesu da ima stabilnog susjeda, a da pogoršanje situacije tamo ugrožava i našu sigurnost”.

“Bili smo jako razočarani što međunarodni medijatori nisu bili uspješni oko postizanja dogovora oko izmjena izbornog zakona.

Kao rezultat toga, BiH je raspisala izbore prema pravilima koja su diskriminatorna i protuustavna i prema njihovom najvišem sudu”, piše Milanović.

Dodaje kako smatra da većina državnika nije svjesna izborne nejednakosti u BiH i kako to može imati ozbiljne posljedice i sigurnosnu krizu ako koincidiraju s ostalim rastućim političkim tenzijama.

“Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske, tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH.

Nije prekasno da se preveniraju još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se prevenira daljnja destabilizacija zemlje”, upozorava Milanović i moli glavnog sekretara Stoltenberga da pismo podijeli sa svim šefovima država i vlada članica NATO-a.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.