Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman žustro odgovorio Željku Komšiću: “On i dalje ne shvaća”

Posljednje Vijesti

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je kako je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u strahu da će reformama u BiH izgubiti položaj i “još uvijek ne shvaća da u tom tijelu ne zastupa Hrvate”.

Hrvatski šef diplomatije reagovao je time na Komšićevu izjavu u četvrtak da je “Grlić Radman hrvatski Vulin”.

“Takva izjava više govori o Komšiću”, odgovorio je Grlić Radman.

Komšić mu je tu etiketu prišio u intervjuu za Televiziju Federacije BiH (FTV) nakon što ga je hrvatski ministar pozvao da podnese ostavku ako ne vjeruje u konstitutivnost naroda u državi kojoj je na čelu.

“Grlić Radman je hrvatski Vulin. Ima tu poziciju u Hrvatskoj kao što Vulin ima kod Vučića i nije moje da dalje ulazim u komentare takvih gluposti”, kazao je Komšić.

Grlić Radman je rekao da kao šef diplomatije zemlje supotpisnice Dejtonskog sporazuma inzistira na poštivanju njegovih temeljnih odrednica, kao i Ustava BiH koji propisuje “konstitutivnost triju jednakopravnih naroda i ostalih građana”.

“I, zbog te činjenice, mene kao legalista, Komšić uspoređuje s osobom koja ima zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku – zemlju članicu EU i NATO-a. No, to više govori o Komšiću nego o meni”, kazao je Grlić Radman.

“Njegov strah od gubitka položaja, nužnom promjenom Izbornog zakona koja bi eliminirala sve oblike diskriminacije i nejednakosti, a osigurala jednakopravnost i ustavnu konstitutivnost, sve je vidljiviji”, zaključio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poznat je po iznošenju ekstremističkih stajališta, uključujući zamisao o uspostavi “srpskog svijeta”.

Grlić Radman je istaknuo da Komšić i dalje “ne shvaća da u tročlanom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ne zastupa hrvatski narod, iako se tako predstavlja”.

“Njega na to mjesto nije izabrao hrvatski narod. Nadalje, Komšićeva percepcija demokratije ne odgovara duhu vremena, a njegove prijetnje posljedicama visokom predstavniku, potvrđuju tu činjenicu”.

“Komšić ima pravo na drugačije mišljenje, ali nema pravo izigravati Ustav i Dejtonski sporazum dok god je on na snazi. Jer, Dejtonski sporazum je međunarodno pravo. To su temelji međunarodnog poretka i demokratskog sistema”, zaključio je Gordan Grlić Radman.

Leave your vote