Hurtić nakon razgovora s Dodikom: “Da li će SNSD imati četvrtog delegata, to je krivica opozicionih partija koje ne žele da sjednu sa nama i da razgovaraju”

Zastupnici Pokreta za državu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Mirsad Duratović (DF), Sevlid Hurtić (BH.Zeleni) i Saša Grbić (SDPBiH) danas su u Palati Republike u Banja Luci razgovarali sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom o formiranju Vlade RS-a.

Hurtić je nakon konsultacija kazao da je Pokret za državu iznio probleme koji postoje u RS-u za Bošnjake i Hrvate, kao i to da su tokom izborne kampanje jasno govorili da budu dio vlasti, ako se riješe statusna pitanja Bošnjaka i Hrvata.

Dodik je, prema Hurtićevim riječima, na to i pristao.

“Vjerovatno ćemo u dogledno vrijeme razgovarati o tim stvarima, o u ulasku u Vladu, kao i o mjestu potpredsjednika NSRS-a – naveo je on.

Kada je riječ o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, Hurtić je podsjetio da Pokret za državu ima svog kandidata, te poručio da će njih pet zastupnika glasati za Vojina Mijatovića.

“Pravi se cijelo vrijeme greška. S nama niko iz opozicije nije razgovarao, slali su poruke ljudima koji ne odlučuju, ne glasaju. Mi imamo svoju listu.

Na našoj listi je Vojin Mijatović. Mi smo ih pozvali da glasaju za našu listu.

Da li će SNSD imati četvrtog, to je krivica opozicionih partija koje ne žele da sjednu sa nama i da razgovaraju – rekao je Hurtić.

Dodao je da nisu klovnovi da dižu ruku za opoziciju, jer su izabrali Vojina Mijatovića i kaže da bi bilo degutantno da ne glasaju za njega.

Sa pretsjednikom Republike Srpske razgovarao je i Ćamil Duraković, potpredsjednik ovog entiteta.

I Ćamil Duraković, novoizabrani potpredsjednik RS-a, pozvao je zastupnike da se odupru pritiscima pri glasanju za delegate Doma naroda BiH.

“Odvojeno smo održali kratak sastanak, gdje je predsjednik iskazao namjeru za zajedničku saradnju, dosta zajedničkih stvari, počev od promjene prostora i našeg boravka i nekih tehničkih i operativnih stvari koje moram pohvaliti. Ostaje da vidim u narednom periodu do kada će ta saradnja ići, tako da je to mnogo naprednije u odnosu što smo svjeočili u nekoliko prethodnih mandata.” – kaže Duraković

Ovo je, kaže Duraković, signal i novi odnos koji neće biti ponižavanje i diskreditovanje.

“Govorimo i o budžetu koji predsjednik ima, 50 i nešto miliona. Od toga će biti i za potpredsjednike koji će moći realizirati na terenu kod svojih građana. Tako da ćemo mi na terenu moći direktno pomoći našim građanima koji su nas birali” , dodaje Duraković

Duraković ističe kako primjećuje da je mnogima čudno što Pokret za državu razgovara sa Dodikom o učešću u vlasti.

“Pokret za državu ima svoju listi i kandidata, gdje opozicija ovih dana vrišti oko toga, ima priliku da svoje glasove “pozajmi” Pokretu za državu i da na taj način blokiraju ta četiri o kojima govore.”, kaže Duraković – prenosi N1.

Dodik je danas razgovarao i sa predstavnicima Demosa, Ujedinjene Srpske, Narodnim pokretom Srpske, DNS-om, dolazak su najavili i SP te SPS.

Opozicioni SDS, PDP i Lista za pravdu i red ranije su rekli da ne žele na pregovore sa Dodikom jer ga ne priznaju kao predsjednika RS-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.