HVO odgovorio gradonačelnici Benjamini Karić: Vrijeđate ljude koji su branili Sarajevo, položili ste ispit licemjerja

U Sarajevu se ovih dana podigla prašina oko spomenika poginulim borcima HVO brigade “Kralj Tvrtko”, a nakon što je Karić odgovorila Bradari da spomenik već postoji i podignut je prošle godine. Sada su se oglasili i iz brigade.

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara kazala je nedavno da je krajnje vrijeme da u Sarajevu bude podignut spomenik poginulim pripadnicima HVO brigade “Kralj Tvrtko”.

Međutim, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odgovorila je Bradarila riječima da je spomenik već podignut, 30. maja 2022. godine.

I zaista jeste. Ali, iz brigade HVO Sarajevo “Kralj Tvrtko” žestoko odgovaraju Karić poručivši, između ostalog, da je pred Sarajevom dug put dokazivanja.

“Mi u Koordijaciji Udruga HVO-a Kantona Sarajevo, udruga koje su proizašle iz Brigade HVO-a ‘Kralj Tvrtko’ obraćamo vam se Otvorenim pismom jer ne možemo prešutjeti vaše izjave da je izgradnjom spomenika pripadnicima Hrvatske brigade ‘Kralj Tvrtko’ prošle godine ‘Sarajevo položilo još jedan ispit ljudskosti, pravde i humanosti’.

Ovom ste izjavom uvrijedili najprije dobrovoljce koji su branili Sarajevo, invalide koji su u toj obrani ostali bez dijelova tijela i narušenog zdravlja, a najviše ste uvrijedili obitelji poginulih branitelja, pripadnika Brigade HVO-a ‘Kralj Tvrtko’ koji u gradu kojeg su branili i dalje nemaju spomenik kakvog žele njihovi suborci i obitelji jer im dozvolu za spomenik godinama uskraćuju gradske vlasti”, poručuju iz brigade.

Dodaju, potom, da je Marinko Pejić, koji je prisustvovao prilikom otkrivanja spomenika, napustio grad 1992. godine i da kao takav nije relevantan. Kažu i da se on, po povratku u Sarajevo, priklonio SDA politici te da radi “sve po njihovim interesima i željama”.

“Ne mislite valjda da je Adil Kulenović bio u rovu s Marinkom Pejićem, jer uzvanice na otvorenju spomenika kojim se ponosite bili su uglavnom Pejićevi i Kulenovićevi istomišljenici, zagovornici velikobošnjačkih politika i promotora lažne multietničnosti.

Činjenica da je osoba poput Pejića dobila dozvolu za gradnju spomenika, dozvolu koja se godinama uskraćuje obiteljima pripadnika Brigade HVO-a ‘Kralj Tvtrko’ još je jedan poraz ljudskosti, pravde i humanosti”, pitaju iz HVO Sarajevo te dodaju nadalje:

“Spomenik je to licemjerju i lažnoj multietničnosti glavnog grada, politici koju očito i sami podržavate ne prezajući ni od krivotvorenja povijesti. Jer dozvoliti ljudima koji su otišli iz Sarajeva kad je bilo najteže da podižu spomenike onima koji su ostali i ginuli za ovaj grad, eklatantan je primjer prekrajanja povijesti s jasnom porukom.

Porukom da onima koji se nisu podredili velikobošnjačkoj politici pretvaranja Sarajeva u bošnjački grad u njemu nema mjesta, ne mogu graditi spomenike niti se pokloniti onima koji su branili Sarajevo u odori HVO-a koja je očito nepoželjna. Jedan od dokaza takvoj tvrdnji je i da se Udruge HVO-a izbacilo iz proračuna grada i kantona kojeg su branili”, njihova je poruka.

Referirajući se na riječi Karić da je Mi Vam poručujemo da je Sarajevo položilo svoj ipist i da, kao takvo, više nema šta dokazivati, iz HVO Sarajevo kažu da je pred gradom dug put dokazivanja da opet može biti ono što je nekad bilo, “multietnička sredina u kojoj se nitko ne treba priklanjati politici dominacije najbrojnijih, već živjeti svoje različitosti”.

“Prvi korak na tom putu može biti dozvola za gradnju spomenika poginulim pripadnicima Brigade HVO-a ‘Kralj Tvrtko’ prema idejnom rješenju Dane Vukovića kojeg smo u Koodrinaciji udruga HVO-a Kantona Sarajevo pihvatili, s istaknutim obilježjem Brigade čija su 102 pripadnika svih nacionalnosti položila živote za ovu zemlju i njezin glavni grad.

VEZANI TEKST: Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić očitala lekciju predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari: “Više ništa i nikome ne trebamo dokazivati”

Eto vam prilike da položite ispit ljudskosti, pravde i humanosti. Dosad ste s čistom desetkom položili samo ispite licemjerja, lažne multietničnosti i prekrajanja povijesti”, zaključuju iz kraj iz brigade.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.