I to na televiziji uživo: Uzdanica SDA, “raspravljač” Haris Zahiragić “podigao veliku prašinu” izjavom o Bakiru Izetbegoviću i Denisu Bećiroviću

O brojnim temama se danas razgovaralo sa Harisom Zahiragićem, zastupnikom SDA u Skupštini Kantona Sarajevo u studiju N1.

Ipak, fokusirao se na one političke navodeći da su sve strelice usmjerene prema Bakiru Izetbegoviću, lideru SDA pogotovo Denis Bećirović, kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH koji se, kako je ustvrdio, “penje na prste svaki dan da komunicira sa Izetbegovićem”.

Zahiragić je prvo komentarisao lošu rangiranost Univerziteta u Sarajevu rekavši da je on jedan od najstarijih te da je zabrinjavajuće što je trenutno slabije rangiran u odnosu na druge.

“Bio je daleko najbolji Univerzitet u Bosni i Hercegovini. Nažalost neće još dugo zadržati tu ulogu ako se uzme u obzir put kojim je krenuo.

Mislim da je sarajevski Univerzitet puno više od kantonalnog s obzirom na to da je javni Univerzitet glavnog grada BiH i trebao bi biti mjesto na kojem će se razvijati najbolji mladi intelektualci. Nažalost, u posljednje vrijeme on umjesto da napreduje, zapravo nazaduje.

Treba napomenuti da je i vlast u KS posljednjih pet-šest godina kada sam bio predsjednik Studentskog parlamenta učinila sve da on bude jedan od najboljih”, naveo je Zahiragić.

Tvrdi da je dolaskom nove vlasti ta situacija promijenjena-

“Ne znam koliko se sjećate reorganizacije kada je razdvojeno ministarstvo visokog i osnovnog obrazovanja. Tada je bila Zineta Bogunić koja je tada trpjela pritiske i ucjene koje su joj upućivali njeni politički lideri.

Nakon toga kada su razdvojili ministarstva jedna ministrica je podnijela ostavku, zatim, Zakon o visokom obrazovanju nikada nije proveden.

Imamo sadašnju ministricu koja se apsolutno ni na koji način ne bavi visokim obrazovanjem i naukom kao ni rektor UNSA već se posljednjih nekoliko godina bave isključivo politikom”, naveo je.

Za to što je od predviđenih 6.136 mjesta, fakultete upisalo skoro duplo manje studenata, Zahiragić u jednu ruku krivi i dozvolu profesorima da predaju i na privatnim fakultetima koji su sada, kako navodi, u jednu ruku zasjenili javni Univerzitet.

“Pozivam Vladu KS, upravu, rektora Univerziteta da prestanu generisati sukobe unutar Univerziteta i da ga prestanu koristiti za svoje političke borbe. Ako pogledate izjave rektora vidjet ćete da je on sve samo ne to.

On je političar koji koristi svaku priliku za političku komunikaciju. Molim ga da to prestane i da unaprijedi Univerzitet”, dodao je Zahiragić.

Pitali smo Zahiragića i o nametanju izmjena Izbornog zakona koje je Christian Schmidt, visoki predstavnik odgodio, a za koje mnogi misle da je riječ o nastavku mostarskog sporazuma u kojem se navodi legitimno predstavljanje. Shodno tome, oči su uprte u SDA jer je i ona potpisnik tog sporazuma.

“Elmedin Konaković koji također to govori je isti onaj koji je doveden u Neum da olakša Bakiru Izetbegoviću da prihvati izmjene Izbornog zakona.

Sjećate se neumskih pregovora kako su doveli Konakovića da to sve usaglasi i on je zadnji koji može na bilo koji način komentarisati. A izborne izmjene koje su napravljene u Mostaru su omogućile i Srbinu i Bošnjaku i Hrvatu da budu gradonačelnici.

A da Boška Čavar i Irma Baralija nisu bile suzdržane, gospodin Guzin bi bio gradonačelnik Mostara. A nisu se ni Bakir ni Haris slikali sa Boškom po Mostaru već Konaković i treba njega pitati zašto je podržao da iz HDZ-a bude gradonačelnik”, naglasio je.

Dalje je bilo govora upravo o protestima koji su se odvili pred OHR-om zbog navedenih izmjena Izbornog zakona gdje je Zahiragić naveo da je SDA sačekala da ostale stranke pozovu na protest pa da se i oni pridruže jer da je bilo suprotno ne bi ostali predstavnici ostalih stranaka došli.

“I zaista je najveći broj pristalica SDA bio na tim protestima, ja mislim oko 30 posto više. Kada je riječ o zabrani da gospodin Šefik Džaferović priča na protestima želim istaći da su njega pozvali momci koji su držali mikrofon i koji su organizovali proteste.

Znam da je Nermin Nikšić htio da se obrati pa su tako iz organizacije rekli da se ne obraćaju predstavnici stranaka već članovi Predsjedništva. Džaferović uopže nije htio da govori i onda je to kratko uradio.

Najviše me iznenađuje što je u toj grupi bio Denis Bećirović kandidat za člana Predsjedništva BiH koji je urlikao protiv člana Predsjedništva, a i sam se kandidovao na tu funkciju”, istakao je.

Navodi da su sve strelice usmjerene prema Bakiru izetbegoviću.

“Stalno komentarišu Izetbegovića, a nisam dosad još nikada čuo da je on komentarisao nekog svog protukandidata. S druge strane, gospodin Bećirović se svaki dan penje na prste da bi komunicirao sa gospodinom Izetbegovićem”, poručio je Zahiragić.

Komentarisao je i odnos stranaka prema reisu-l-ulemi u BiH Huseinu ef. Kavazoviću rekavši da je prema načinu na koji su komunicirali Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Fuad Kasumović sa njim, potvrđeno o kakvom profilu ljudi se radi.

Pogledajte cijeli intervju na televiziji N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.