IGK i bosanskohercegovačka dijaspora pisali premijeru Kanade Justinu Trudeau: “Zaustavite diskriminatorski plan Schmidta”

Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa organizacijama i zajednicama bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi poslao je pismo premijeru Kanade Justinu Trudeau.

U pismu se izražava snažno protivljenje i oštra osuda bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi diskriminatorskog plana za izbornu reformu Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

“Bosanskohercegovačka dijaspora koja je u najvećem djelu protjerana iz svoje domovine kao posljedica agresija i genocida i koja je našla utočište u demokratskoj Kanadi, izražava svoje odlučno protivljenje predstojećim odlukama Visokog predstavnika u BiH u vezi s izbornom reformom i funkcionalnošću Federacije BiH.

Izuzetno zabrinuti građani BiH koji žive u Kanadi najoštrije osuđuju i potpuno odbacuju diskriminatorni plan kojim bi etničke grupe i druge, koje čine manje od 3% stanovništva u određenom kantonu, isključile iz učešća u izbornom procesu od kandidiranja, bez obzira na nivo popisa.

Smatramo da na ovakav način Visoki predstavnik u BiH opasno krši odluke Evropskog suda za ljudska prava. Takvu odluku Visokog predstavnika u BiH građani BiH koji žive u Kanadi smatraju izdajom demokratskih vrijednosti i direktnim udarom na državu BiH.

Istvremeno takva odluka je i izdaja i najbitnijih demokratskih vrijednosti kanadske države.

Zbog takve izdaje osnovnih principa bosanskohercegovačke i kanadske demokratije, Kanada kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju ne treba podržati navedene diskriminatorske odredbe koje nikada ne želi vidjeti u svojoj vlastitoj državi.

Visoki predstavnik u BiH na ovakav nači vrši direktan napad na demokratski sistem BiH. Nedopustive su izmjene izbornog zakona tokom izbornog procesa. Ovakve slučajeve nikada ne možete vidjeti u Kanadi.

Kanada podržava teritorijalni integritet, suverenitet i državno-pravni subjektivitet BiH. Kanada je jednoglasno usvijenim rezolucijama u Parlamentu priznala genocid u Srebrenici.

Vi ste u govoru povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici iznijeli jasan stav Kanade u pogledu države BiH. Kanada podržava i evroatlansku put BiH.

Diskriminatorski plan Visokog predstavnika je finalna legalizacija genocida u BiH.

Ovaj anticivilizacijski plan šalje poruku da se agresija i genocid isplate i potpuno zaustavlja evroatlanske integracije BiH, te potpuno ruši kanadske demokratske vrijednosti.

Neprihvatljivo je da principi građanske demokratije vrijede u Kanadi, a da istovremeno Visoki predstavnik u BiH predlaže izmjene Izbornog zakona kojima se u BiH cementiraju etničke podjele.

Zahtijevamo od Vas, Kanadskog parlamenta i Vlade da odmah zaustavite Visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta od narušavanja kanadskih, evropskih i demokratskih principa u BiH putem anticivilizacijskih predloženih izmjena izbornog zakona.

Izražavamo našu punu podršku zakazanim i budućim javnim protestima u BiH kao izraz našeg protivljenja predstojećim antidemokratskim odlukama Visokog predstavnika.

Pozivamo kanadske akademske, kulturne i institucije za zaštitu ljudskih prava i sloboda da se aktivno uključe dostojanstven proces odbrane demokratskih procesa u BiH.

Na kraju pozivamo Kanadu da odbaci plan i da se uključi u istinski dijalog sa građanima BiH o demokratskoj budućnosti BiH”, navodi se u pismu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.