Igor Crnadak iz PDP-a upozorava: “Milorad Dodik nema rješenje, RS u ovoj godini mora vratiti 1,2 milijarde KM vanjskog duga”

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak u razgovoru za Klix.ba govorio je o trenutnom položaju opozicije u Republici Srpskoj, finansijskoj situaciji u ovom entitetu, politici Milorada Dodika i pristupu kojeg se opozicija mora držati da bi se suprostavila SNSD-u.

Na pitanje kako gleda na trenutni položaj PDP-a i opozicije generalno Crnadak je kazao da je ova stranka ostala na kursu nepokolebljive opozicije prema režimu SNSD, jer vjeruje da je za RS najvažnije da dobije jake i slobodne institucije, a ne da čitavim životom u cijelo sistemu upravlja samo jedan čovjek i jedna stranka.

“Međutim, naš izborni sistem je jednokružan i ne može se poraziti režim bez dogovora unutar opozicije. Zato će za položaj opozicije pred naredne izbore biti najvažnije da što prije prestane da se obračunava unutar sebe, da se sjedne za sto, pronađe najmanji zajednički interes i što prije povede narod u ozbiljne proteste i konačan slom režima. I na ovim izborima vidjeli smo da narod u RS neće Dodika i SNSD, ali izborna krađa je 2022. godine bila na vrhuncu i zato kompaktnost opozicije mora biti maksimalna do izbora naredne godine”, rekao je Crnadak.

Crnadak smatra da se RS nalazi u najozbiljnijoj finansijskoj situaciji u posljednjih 20 godina, jer samo u ovoj godini RS mora vratiti 1,2 milijarde KM stranog duga, a da vlast još uvijek nema rješenja za to.

“Samo do 28. juna se mora vratiti oko 330 miliona KM po osnovu prodaje obveznica na Bečkoj berzi. Iako je Dodik vrijeđao opoziciju zato što smo iznijeli taj podatak, to je na žalost tačno: u prospektu predstavljenom investitorima na Bečkoj berzi precizno piše da će svaki kupac obveznica, ukoliko RS ne plati dug na vrijeme, moći ući u izvršenje i preuzimanje vlasništva nad svakom kompanijom u RS u kojoj je vlasništvo RS 51 posto ili više”, govori Crnadak.

Iz tog razloga smatra da je opasnost za RS kad su u pitanju finansije i budžet realna.

“Sada je očigledno da se SNSD okreće prema Kini i tu moramo biti posebno oprezni, jer su kineski povjerioci veoma rigorozni i često postavljaju nepovoljne uslove, koje aktiviraju i pri najmanjim kašnjenjima. Narednih dana ću kao šef kluba PDP predstaviti potencijalne opasnosti za RS, zasnovane na dosadašnjim iskustvima sa kineskim investitorima, odnosno uslove koje moramo izbjeći ako konačna odluka bude zaduženje kod kineskih banaka”, tvrdi Crnadak.

Govoreći o Dodikovim prijetnjama secesijom Crnadak je kazao da predsjednik SNSD-a ima dogovor sa strancima, da ga oni puste da priča i “mlatara populističkim glupostima”, a da ništa od toga ne provodi. Dodaje da će time svi biti zadovoljno, jer će Dodik dobijati glasove, stranci će se moći hvaliti da su ga, kao, zaustavili.

“To je jedino objašnjenje. Zato nije bilo ni referenduma o Sudu BiH, ni Vojske RS, ni Agencije za lijekove RS, ni napuštanja institucija BiH, ni prekida odnosa sa NATO, niti će biti secesije. Za tezu da postoji dogovor Dodik-stranci imamo i dokaz: jedina ozbiljna stranka iz RS kojoj nikad nijedan funkcioner nije smijenjen je SNSD. Toliko o tome”, smatra Crnadak.

Na pitanje da li se dosadašnji pristup opozicije pokazao pogrešnim u dosadašnjem političkom djelovanju on je kazao da će opozicija morati izvući još neke pouke.

“Ali ponavljam, ključ je u tome da se okupimo, da nema kalkulacija sa režimom i da se izborimo za izmjene izbornih uslova. Mora se svaka sujeta, svaki ego i borba samo za sebe staviti po strani i omogućiti da uđemo u izbornu godinu čvrsti u opredjeljenju da je SNSD režim najveći neprijatelj našeg naroda i naše budućnosti”, kazao je Crnadak.

Dodao je da međusobno čerupanje glasova mora prestati, jer se opozicija mora okrenuti apstinentima i ogromnoj većini naroda “koji je najveći gubitnik politike SNSD-a.

Crnadak smatra da je PDP sve ono što SNSD nije i obrnuto, pogotovo dok je Dodik lider stranke.

“Dosta je njegovog lažnog patriotizma. Velike nacionalističke riječi na jednoj strani, a na drugoj džepovi puni budžetskih para. Nije to patriotizam. Pravi patriotizam je borba protiv korupcije i konačna pobjeda u borbi za slobodne i samostalne institucije. PDP vidi RS i BiH u Evropskoj Uniji, a što se tiče Dejtonskog sporazuma, nadležnosti RS i njene uloge unutar BiH, oko toga nema razgovora i tu PDP sigurno neće popustiti ni pred kakvim pritiskom”, kazao je Crnadak.

Na kraju je smo ga pitali da li bi odbio sastanak s predsjednikom Rusije da je bio u situaciji kao Milorad Dodik.

“Po pitanju eventualnog susreta sa Putinom, pitanje je potpuno hipotetičko, ali teško da bi to u ovom trenutku donijelo bilo kakvu korist bilo kome”, rekao je Crnadak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.