Igor Crnadak otvoreno poručio: “Milorad Dodik je govorio da je bio genocid i da BiH treba jednog predsjednika”

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i zastupnik ove stranke u NSRS, kazao je kako posljednjih 15 godina gledamo da Milorad Dodik ujutro govori jedno, a popodne drugo. “Još uvijek se sjećamo njegovih izjava da je u Srebrenici bio genocid i da je govorio da BiH treba jednog predsjednika, a sada imate potpuno druge izjave”, istakao je Crnadak.

Kolegijum PDP-a je poručio da ostaje pri stavu da je uslov za povratak u institucije Bosne i Hercegovine rješenje pitanja izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje su nametnute odlukom bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Šta znači ovaj zahtjev. Istinski stav PDP-a ili pokušaj demaskiranja politike Milorada Dodika?

Crnadak: U suštini je ovo naš stav koji smo ranije rekli. Mi razumijemo zabrinutost predsjednika Vučića kao i zabrinutost cjelokupne javnosti. Potrebno je da institucije na nivou BiH počnu normalno fukcionisati. Ali kod koga je lopta, da se izrazim sportskim žargonom? Lopta je kod SNSD-a, SDA i HDZ-a.

Put rješenja krize je usvajanje zakona koji će tematiku iz “Inzkovog zakona” riješiti u Parlementu i taj zakon trebaju ponuditi SNSD, SDA i HDZ. To je jedini put da se izađe iz ove krize.

Mislite li da bi se, nakon bezuspješnih pokušaja godinama, sada stranke u Parlamentu BiH mogle usaglasiti oko izmjena Krivičnog zakona?

Ne znam, ne želim biti prorok. Stvari su do kraja jasne. Mi smo u jednoj ogromnoj krizi. Svi narodi u BiH trpe veliku štetu. I oni koji trebaju dati rješenje su SNSD, SDA i HDZ. Stiče se utisak da njima odgovara ova kriza. Odgovara im da u ovoj atmosferi dočekaju izbore.

Ukoliko se SNSD sa koalicionim partnerima vrati u Institucije BiH, a SDS i PDP ostanu pri ranije donesenom stavu, dajete li time mogućnost da budete proglašeni kočničarima u rješavanju aktuelne krize u BiH?

Ne možemo mi biti kočničari. Kada je osnovan PDP, tada to nije bilo popularno, kao jedan od pet prioriteta naveli da RS bude u Evropskoj uniji, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom. Mi iskreno živimo tu evropsku ideju, gdje su jake institucije, gdje ne odlučuje jedan čovjek i njegovih pet kumova.

Ako se usvoji zakon koji će tretirati oblasti iz “Inzkovog zakona” onda se stiču uslovi i po zaključcima NSRS da se može vratiti u institucije BiH.

Kako komentarišete Dodikove poruke posljednja dva dana. Nakon sastanka sa Vučićem najavio je povratak u institucije BiH, da bi jučer poprilično reterirao od tog stava?

Šta ima novo? U posljednjih 15 godina gledamo da Dodik ujutro govori jedno, a popodne drugo. Još uvijek se sjećamo njegovih izjava da je u Srebrenici bio genocid i da je govorio da BiH treba jednog predsjednika, a sada imate potpuno druge izjave, prenosi N1.

Mislite li da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iskreno izlazi sa prijedlozima kada je riječ o BiH, ili ipak kalkuliše, govoreći jedno, a radeći drugo?

Vučić ima iskrene namjere, smiješno mi je bilo gledati kako jučer Dodik Vučića brani od opozicije u RS. Dodik je za Vučića govorio da je politički pobačaj, a sad ga brani od nas. Smatram da je Vučićeva poruka iskrena da se stvari ovdje normalizuju.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.