Igor Crnadak u vrlom oštrom tonu za srbijanski medij je poručio: “Milorad Dodik se tu više ništa ne pita, narod je rekao svoje”

Crnadak je naveo da je slušao obraćanje predsjednika Srbije, Vučića, te pozdravio stav Srbije da zauzme neutralan stav tokom izbora u Republici Srpskoj, kao i izjavu predsjednika Srbije Vučića da je najpošteniji odnos da sačeka zvanične rezultate izbora

“Mi ne branimo samo glasove i pobjedu Jelene Trivić, mi branimo volju naroda koja je pokradena na izborima.

To se vidjelo širom Republike Srpske na skupovima organizovanim za Jelenu, ali se vidjelo i na našem protestu u Banjaluci na koji su ljudi došli svojom voljom, da iskažu nezadovoljstvo.

Bio sam na više sličnih događaja, ali nikada takvu energiju, hemiju, atmosferu nisam osjetio. Dan ranije Milorad Dodik je rekao da protestne šetnje neće biti, a bila je i te kakva šetnja.

On se tu više ništa ne pita, narod je još jednom rekao svoje”, rekao je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, govoreći za srbijanski Tanjug TV.

Crnadak je naveo da je slušao obraćanje predsjednika Srbije, Vučića, te pozdravio stav Srbije da zauzme neutralan stav tokom izbora u Republici Srpskoj, kao i izjavu predsjednika Srbije Vučića da je najpošteniji odnos da sačeka zvanične rezultate izbora.

Istakao je da borba protiv izborne krađe ide u dva pravca.

– To je pravna borba, formirali smo pravni tim koji kontinuirano upućuje prigovore Centralnoj izbornoj komisiji na osnovu dokaza o izbornoj krađi. Uputili smo zahtjev za ponovno brojanje glasova i ponavljanje izbora za nivo predsjednika Republike Srpske.

Rokovi za to počinju da teku nakon proglašenja rezultata, ali mi smo morali već sada ukazati na brojne neregularnosti i uputiti svoje zahtjeve, budući da je potreban relevantn uzorak na osnovu kojeg se može dokazati da je bilo nepravilnosti koji je mogao uticati na konačne rezultate izbora, što bi dovelo do ponovnog brojanja i ponavljanja izbora, a mi prigovore i dokaze svakodnevno prikupljamo.

Drugi vid borbe je protest, ustavom zagarantovano pravo za iskazivanje nezadovoljstva. Nakon protesta koji je održan u četvrtak, ponovo ćemo se okupiti u nedjelju – rekao je Crnadak.

On ističe da je cilj izboriti se i da naredni izborni ciklusi ne budu ugroženi kao ovaj:

“Mi otvoreno i bez ustezanja kažemo da je ovo bio mafijaški obračun, jer je SNSD organizovano i nasilno prekrajao izbornu volju. Kada nas pitaju zašto naši posmatrači nisu obezbijedili izborni proces, odgovor je jednostavan: mi za posmatrače ne biramo boksere od dva metra, a sa takvim batinašima su se oni suočili tokom izborne noći.

Naša pravna borba ne ide samo u pravcu prigovora CIK-u, nego ćemo podnijeti i krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u prekrajanju izborne volje. Podsjetiću da je za krivično djelo izborne krađe predviđena zatvorska kazna od 3 godine zatvora. Cilj nam je da nikada niko više ne pomisli da se igra voljom naroda”, poručio je Crnadak.

Osim Crnadka, poruku građanima uoči sutrašnjih protesta poslao je i Draško Stanivuković. On je na zvaničnom Twitter profilu napisao:

“Pošteni izbori nemaju alternativu! Zato je važno da kao narod istrajemo u namjeri da se na svim biračkim mjestima utvrdi stvarno stanje i istina. Ne u korist bilo kog pojedinca nego u korist narodne volje”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.