Igor Crnadak “zvoni na sva zvona” pa poručuje javnosti: ” SNSD je direktno priznao Christiana Schmita kao visokog predstavnika”

Potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak rekao je da je Vijeće ministara BiH prebacilo 12,5 miliona KM na račun CIK-a BiH na osnovu nametnute odluke OHR, čime je SNSD direktno priznao Christiana Schmita kao visokog predstavnika, jer su njegov nalog ispunili u roku kraćem od 24 sata.

Crnadak kaže da je jučerašnja izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da je novac prebačen na osnovu usvojenog budžeta za 2022. godinu svjesno izgovorena laž, koja samo pokazuje kakva panika vlada u vrhu SNSD-a.

“Tegeltija je izjavom da su budžet usvojili Vijeća ministara i Predsjedništvo BiH namjerno želio da zbuni većinu građana, koji nedovoljno poznaju procedure i ne znaju da je budžet usvojen i može biti operativan tek kad ga usvoji Parlamentarna skupština BiH.

Prema tome, SNSD je ekspresno realizovao nametnutu odluku Schmidta, a članovi kabineta Zorana Tegeltije su čak vršili pritisak na pojedince u Ministarstvu finansija i trezora BiH da se novac prebaci na račun CIK-a BiH u najkraćem mogućem vremenu, šaljući poruku stranim ambasadama da će Tegeltija biti kooperativan”, rekao je Crnadak.

Crnadak ističe da je zbog toga i najavljena tužba protiv Schmidta farsa, jer nijedan sud neće prihvatiti tužbu da je neko nelegalan i nelegitiman, dok su oni koji tuže svojevoljno, bez prisile, izvršavali sve njegove naloge.

“Umjesto što napada PDP, Tegeltiji bi bilo bolje da uputi izvinjenje javnosti zbog svoje jučerašnje pokvarene izjave, kojom vrijeđa zdravu logiku i svakog normalnog, mislećeg čovjeka u Republici Srpskoj”, istakao je Crnadak.

Podsjćamo, on je kazao da je poslije izjave Christiana Schmidta da se rukovodstvo Republike Srpske posljednjih dana ponaša racionalnije, jasno je da je SNSD odustao od cijele priče prenosa nadležnosti.

“Sve vrijeme su varali vlastiti narod, te da RS neće dobiti svoju vojsku, UIO, VSTS i Agenciju za lijekove”, rekao je narodni poslanik Igor Crnadak.

Crnadak navodi da, ako Agencija za lijekove RS ne počne sa radom do 28. juna, u skladu sa zakonom koji je predsjednica ovog entiteta potpisala 28. decembra, to će značiti da vladajuća koalicija, predvođena SNSD-om, priznaje da su djelovali nezakonito i protivustavno.

“To će biti opasna situacija i za RS, ali i za one koji su organizovali i provodili nezakonite procedure. Kao narodni poslanik pozivam rukovodstvo RS da zaštite RS, da na sebe preuzmu kompletnu odgovornost i moguće posljedice, jer su na vrijeme upozoreni da su njihove aktivnosti riskantne i da mogu imati nesagledive negativne efekte” – poručio je Crnadak.

Nakon posebne sjednice NSRS, jučer je opozicioni PDP održao konferenciju, na kojoj su poručili kako Dodik RS vodi u izolaciju, te da su teme koje nameće, poput vraćanja nadležnosti, zapravo lažne.

“Žao mi sto je javnost bila 17-18 minuta izložena torturi Milorada Dodika… Ali još dva tri mjeseca i proći će i ta elementarna nepogoda”, kazao je tada PDP-ov Igor Crnadak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.