Igrači ne žele igrati sa Rusijom, razriješiti dužnosti Adnana Džemidžića

Naša organizacija je u proteklom periodu iskazala pomoć i podršku Sindikatu profesionalnih fudbalera Ukrajine, pomogli smo brojnim fudbalerima da napuste pomenutu državu po izbijanju agresije i kao državljani Bosne i Hercegovine ne možemo ostati nijemi na uništavanje međunarodnog ugleda bh. fudbala, zbog poteza NS/ FS BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH jučer se obratio NSBiH, a u toku dana putem službene web stranice Nogometni savez potvrdio je odigravanje utakmice sa Rusijom u mjesecu novembru tekuće godine.

Tim povodom je Sindikat objavio sljedeće saopštenje:

“Cjelokupnoj bh. javnosti postalo je nakon jučerašnjeg dana i više nego jasno da je trenutno rukovodstvo NSBiH isključivo vođeno političkim interesima.

Odluka o odigravanju prijateljske utakmice sa Rusijom ne može se na bilo koji način opravdati kao sportska. Jasno je, da je to jedna politička odluka, Fudbalskog Saveza obojenog u brojne političke motive.

Dok krovne Svjetske i Evropske fudbalske asocijacije (FIFA & UEFA) nameću razne sankcije, izbacuju Rusiju i timove iz te zemlje sa takmičenja, rukovodstvo NSBiH odlučilo je da upravo naša zemlja bude prva evropska zemlja, koja će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije, nakon što je Rusija započela agresiju nad Ukrajinom i počinila brojne zločine.

Ugled bh. fudbala trajno je narušen, šteta je napravljena igračima, njihovoj reputaciji, mogućnostima za napredak u karijeri i bez obzira da li se susret odigrao ili ne, bh. fudbal imati će trajne posljednice.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH u neprestanom je kontaktu nakon jučerašnjeg dana sa Svjetskom Unijom Fudbalera (FIFPRO), te sa brojnim bh. reprezentativcima, koje ohrabrujemo da javno istupe i daju svoj komentar na trenutnu situaciju, koja je napravljena, uoči nadolazećeg reprezentativnog okupljanja.

Edin Džeko, Miralen Pjanić, Anel Ahmedhodžić već su putem svojim profila na društvenim mrežama oglasili, poručivši da ne žele učestvovati u takvoj utakmici, a s obzirom na to da je susret planiran u terminu koji nije uvršen u međunarodnim kalendar, igrači se ne moraju odazvati.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH poziva Izvršni odbor NSBiH da smijeni članove Komiteta za hitnost, koji su donijeli sramotnu odluku o odigravanju utakmice protiv Rusije, te da razriješi dužnosti generalnog sekretara Adnana Džemidžića, koji je sproveo takvu odluku.

Naša organizacija je u proteklom periodu iskazala pomoć i podršku Sindikatu profesionalnih fudbalera Ukrajine, pomogli smo brojnim fudbalerima da napuste pomenutu državu po izbijanju agresije i kao državljani Bosne i Hercegovine ne možemo ostati nijemi na uništavanje međunarodnog ugleda bh. fudbala, zbog poteza NS/ FS BiH.

Također, pozivamo bh. javnost, navijačke skupine, istaknute sportiste da osude poteze Fudbalskog Saveza i da trajno udaljimo politiku iz bh. fudbala”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.