Incident se dogodio u Sarajevu: Pojavile se tvrdje da su predstavnici Srbije lupanjem u stolove ometali predstavnike Kosova

Lupanjem po stolovima i pokušajima isključivanja mikrofona predstavnici Srbije pokušali su danas da spriječe predstavnike Kosova da govore na sastanku predstavnika parlamentarnih komisija za odbranu zemalja jugoistične Evrope koji se održava u Sarajevu.

Zastupnik pokreta Samoopredeljenje Arber Redžaj potvrdio je tu informaciju, koju je objavio i na Facebooku.

„Danas, zajedno sa poslanikom Erdžanom Galušijem, učestvujemo na ovom forumu (komisiji za odbranu) na kome učestvuju zemlje jugoistočne Evrope.

Srbija je ponovo pokušala da prekine naše govore udaranjem pesnicama po stolu, gaseći nam mikrofone, kao pravi nasilnici. Ipak nisu uspjeli i nikada neće moći“, kazao je Redžaj.

Dodao je da su članovi delegacije otvoreno rekli da je Kosovo međunarodno priznata država, potvrđena od Međunarodnog suda pravde, kao i da napad na Banjsku na Kosovu dokazuje da se Srbija nije promijenila i da je ista kao u vrijeme Slobodana Miloševićeva.

Redžaj je izrazio zahvalnost predstavnicima Albanije i Hrvatske koji su se suprotstavili predstavnicima Srbije i jasno stali na stranu Kosova.

U Sarajevu je danas počeo dvodnevni sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope koji organizuje Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, Regionalni centar za sigurnosnu saradnju i Misija OEBS-a u BiH uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga.

Direktor Regionalnog centra za sigurnosnu saradnju “Ravijak” Konstantin Mihail Georgijev rekao je da će na skupu biti riječi o praksi koju imaju zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, o ulozi parlamenata u tom procesu, te o parlamantarnom nadzoru nad radom vojnih struktura.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.