Inspekcija se oglasila o ispuštanju krvi kurbana u Miljacku

Nakon što je objavljeno da se na području Općine Stari Grad pojavilo onečišćenje Miljacke krvlju, dežurni inspektori veterinarske inspekcije odmah su izašli na teren, te u momentu kontrole nisu zatekli ispuštanje krvi kroz kanalizacione cijevi.

Kako su rekli, evidentno je da je do onečišćenja došlo usljed toga što se građani ponovo nisu pridržavali prethodno datih uputstava Inspektorata veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

“Uputstva se odnose na individualna klanja kurbana, odnosno animalni otpad nisu zbrinuli zakopavanjem na imanju porijekla, a što je jedino u skladu sa islamskom tradicijom i zakonskim propisima”, navode iz KUIP-a – prenosi Klix,

Kantonalni vterinarski inspektori će nastaviti pratiti situaciju na terenu.

“Osim predbajramskih kontrola na farmama u KS tokom proteklog mjeseca, kao i nadzora na stočnoj pijaci u Bojniku, juče i danas su angožovani da vrše kontrole nad organiziranim klanjem kurbana u registriranim objektima za klanje, gdje vrše pregled životinja i mesa nakon klanja, te izdaju potvrde o zdravstvenoj ispravnosti”, navode iz KUIP-a.

Istakli su da su veterinarsko-zdravstvene preglede jučer vršili i na Jarčedolima, gdje je u njihovom prisustvu pregledano i zaklano više stotina kurbana u organizaciji Rijaseta IZ u BiH.

Podsjećamo, jučer je objavljen video koji nam je poslao čitatelj na kojem se vidi kako je u Miljacku, na dijelu koji se nalazi pored sarajevske Vijećnice, ispuštena velika količina krvi kroz kanalizacione cijevi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.