Institut za istraživanje genocida dobio potresno pismo od Anele Osmanović: “Pozvat ćemo Kanadu, SAD i EU da razmotre nepravedna hapšenja građana BiH u Srbiji…”

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dobio potresno pismo od Anele Osmanović, kćerke Osmana Osmanovića, bivšeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je uhapšeni u Srbiji bez postojanja bilo kakvih indikacija da su pravosudne institucije BiH ili sud u Hagu smatrale za shodno pokrenuti procesuiranje.

U pismu se navodi da se Osmanović od 23. novembra 2019. godine nalazi u pritvoru u beogradskom centralnom zatvoru. Uhapšen je na graničnom prijelazu Sremska Rača na ulazu u Srbiju.

“Hapšenje je uslijedilo na osnovu jedne krivične prijave, bez da je postojala bilo kakva potjernica ili optužnica protiv moga oca.

Na teret mu se stavlja krivično djelo ‘ratni zločin’ u periodu maj/juni 1992. godine u mjestu Gornji Rahić kod Brčkog.

Dokazi srbijanskog pravosuđa su skoro pa nikakvi, ali uprkos tome Viši sud u Beogradu izrekao je 18.3. mome ocu prvostepenu presudu od pet godina zatvora. Od 23.11.2019, moj otac s obzirom na to da nije srbijanski državljanin, je morao sjediti u pritvoru (slučaj Ilije Jurišić se ponavlja).

U međuvremenu je Srbija više puta odbila i zahtjev za izručenje moga oca, kršeći pri tome sve međunarodne i međudržavne ugovore, a posebno Konvenciju o zaštiti ljudskih prava.

Velika nepravda se čini jednom građaninu BiH čovjeku koji je častan i uvijek bio veliki borac za dostojanstvo i pravdu svakog čovjeka.

Istovremeno, njegova država, Bosna i Hercegovina, ne poduzima ništa konkretno da mu pomogne da izađe iz ove situacije, te ga u ovim jako teškom trenucima ostavlja samog”, stoji, između ostalog, u pismu.

Saga se nastavlja

Nakon izricanja presude Osmanoviću je ponovo produžen pritvor i njegova borba u Beogradu se nastavlja.

On će zajedno sa svojim advokatom uložiti žalbu na prvostepenu presudu pred Apelacionim sudom.

Uzimajući u obzir zakonski predviđenje rokove i ustaljenu praksu, samo do donošenja odluke Apelacionog suda može proći nekoliko mjeseci, pa čak i do godinu dana, a zavisno od odluke Apelacionog suda, sve može trajati i dosta duže.

“Otežavajuća okolnost za moga oca u cijeloj ovoj situaciji je činjenica da on, barem za sada, za sve vrijeme trajanja žalbenog procesa mora biti u pritvoru.

Advokat moga oca Đorđe Dozet će najkasnije slijedeće sedmice uložiti žalbu apelacionom sudu na rješenje o produženju pritvora i tražiti da se mome ocu da mogućnost branjenja sa slobode u daljem procesu.

Najveća nada moga oca i nas kao porodice, a i jedini spas za njega trenutno bi bilo da mu se da mogućnost da se dalje brani sa slobode.

S obzirom na to da je prvostepena presuda već donesena, advokat moga oca ne vidi više ni jedan opravdan razlog zašto bi moj otac i dalje bio u pritvoru.

Svi razlozi koje je Tužilaštvo Srbije do sada navodilo, nakon donošenja provostepene presude više ne predstavljaju problem”, navodi se u pismu.

IGK će, kako navode u saopćenju, intenzivirati medijsku i svaku drugu kampanju i pozvati Kanadu, SAD i Evropsku uniju da razmotre ozbiljno ugrožavanje ljudskih prava i sloboda nepravedno uhapšenih građana Bosne i Hercegovine u Srbiji, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.